Actualitate Prima pagina Societate Stiinta & Cultura

VIDEO Acest ciment ne-ar putea salva viața la cutremure

Publicat de Sebastian A.

Urmele pe care un cutremur le poate lăsa sunt devastatoare. Tocmai de aceea, specialiștii încearcă să găsească tot felul de soluții pentru a diminua pagubele materiale și pierderile de vieți omenești, iar soluția este mai ușoară decât ar crede mulți.

Zonele lovite frecvent de cutremure, printre care și România, se confruntă cu o problemă gravă în urma unui cutremur: rezistența clădirilor este afectată, iar dacă nu este consolidată, cu fiecare cutremur în parte, aceastea devin tot mai instabile și riscă să se dărâme.

Cimentul ar putea fi soluția, spune o echipă de cercetători de la Universitatea din British Columbia. Cercetătorii au inventat un ciment care se comportă precum oțelul și, spre deosebire de cimentul tradițional, poate fi aplicat ulterior pe pereții deja existenți, conform ArchDaily.

Numele acestui ciment este EDCC – eco-friendly ductile cementitious composite, iar roprietățile sale au fost testate la nivel molecular pentru a vedea cum reacționează la cutremure la fel ca o structură din oțel. Are rezistență mare, este maleabil și ductil. Poate fi atașat pe pereții interiori de ciment sub formă de spray și conferă o rezistență la cutremure de intensitate mare.

Cercetătorii mai spun că cimentul este unul ecologic și poate face față unui cutremur de magnitudinea celui care a lovit Japonia în 2011.

Citește și:

Ce schimbări importante face Metrorex începând de astăzi

Lasa un comentariu