Externe Prima pagina

Avion de pasageri lovit de fulger deasupra Amsterdamului (VIDEO)

Publicat de Eugenia Popescu
Călătoria în condiții meteorologice nefavorabile are întotdeauna un nivel de pericol – mai ales când sunteți la bordul unei aeronave Boeing 777 care zboară într-un nor încărcat electric.

Într-o filmare postată online de un cameraman amator se poate vedea cum un fulger loveşte un avion Boeing 777/300ER al companiei KLM, care avea ca destinaţie capitala peruviană Lima, imediat după ce a decolat de pe Aeroportul Schiphol din Amsterdam.

În mod uimitor, Boeing 777/300ER şi-a continuat neperturbat zborul, aterizând la aeroportul din Lima la timp, după 12 ore și 40 de minute mai târziu.

Fulgerele, cel mai frecvent, lovesc extremităţile unui avion, cum ar fi vârful aripilor sau nasul. Atâta timp cât nu există o breşă în carcasa avionului, curentul va călători prin suprafața de aluminiu a aeronavei până când va ieşi prin coadă. Cu toate acestea, piloții se plâng uneori de probleme electrice și de interferențe cu instrumentele în urma unei lovituri de trăsnet, potrivit Scientific American.

Avioanele noi, cum ar fi Dreamliners și Boeing Airbus 350, sunt fabricate dintr-un compozit de carbon acoperit cu un strat subțire de cupru care protejează cabina de curenții electrici. Rezervoarele de combustibil sunt, de asemenea, protejate împotriva fulgerelor, cu capace de combustibil metalic, guri de aerisire și uși de acces pentru a rezista la temperaturi de până la 27000 de grade Celsius.

Lasa un comentariu