Panorama Sanatate

Beneficiile călătoriilor pentru minte şi trup

Publicat de Eugenia Popescu
Știm cu toții, călătoriile pot fi distractive, dar, uneori, pot fi şi de coșmar. Iată vestea bună: chiar și  cea mai stresantă călătorie și aparent neplăcută este, de fapt, minunată atât pentru mintea şi trupul tău, cât și pentru sufletul tău.

Iată câteva dintre lucrurile minunate care vi se întâmplă când călătoriți:

Înveți o limbă străină!
Există numeroase cursuri online și cursuri în clase care, teoretic, te pot învăța cum să vorbești o limbă străină. Dar chiar și cea mai bună instruire în limbi străine nu corespunde cu învăţatul acestora în timp ce călătoriți în alte țări. Comandați mâncare în restaurante, faceți conversații cu localnicii, faceți greșeli jenante pe măsură ce vă luptați cu câteva propoziții în speranța de a găsi cea mai apropiată stație de autobuz. Cei mai mulți localnici sunt mai indulgenţi decât v-ați aștepta.

Îți dezvolți empatia
Un număr surprinzător de probleme ale lumii astăzi se datorează lipsei empatiei. Pentru a acționa altruist sau a ajuta oamenii care nu sunt prietenii voştri sau familia voastră,  călătoriile vă ajută să înțelegeți  câte puțin despre problemele şi luptele “altora”. Deşi  este tentant să credem că această înțelegere poate veni dintr-un videoclip  de pe YouTube sau din feedul Instagram, nu se poate. Numai atunci când vă implicaţi real într-o altă cultură, puteți începe să empatizați cu alți oameni.

Sunteți mai sănătoși
Călătoriile în țări diferite vă fac mai sănătoși, mai ales când vine vorba de inima și creierul vostru. Mai multe studii  arată că acestea oferă aceleași beneficii fizice și cognitive precum puzzle-urile, cuvintele încrucișate sau vizitele la muzeu. Cercetatori au constatat ca femeile care au calatorit la şase ani sau mai mult au avut un risc semnificativ mai mare de a dezvolta un atac de cord sau moartea coronariană în comparaţie cu femeile care au fost în vacanţă cel putin de doua ori pe an. În mod similar, concluziile au arătat ca barbţtii care nu au avut o vacanţă anual s-au dovedit a avea un risc de 20% mai mare de deces si cu aproximativ 30% mai mare risc de deces din cauza bolilor de inima.

Vă dezvoltă creativitatea
Creierul este ca un mușchi; își face cea mai bună treabă atunci când este stimulat în mod regulat, iar călătoriile (în special în străinătate) constituie unele dintre cele mai bune exerciții mentale. Când creierul dvs. este rupt de la rutina zilnică, stimulat de experiențe noi și forțat să se adapteze la noile provocări, devine mai puternic și mai puternic – adică aveți mai multe șanse de a avea explozii bruște de inspirație și gândire creativă. Deci, asigurați-vă că aveți un pix și o agendă cu dvs. în timp ce vă plimbați într-o țară străină; aţi putea să vă întoarceţi cu o ideea minunată.

Reduce riscul de depresie
Da, vacantele pot fi stresante. Și stresul poate acționa ca un agent nedorit pentru depresie. Cu toate acestea efectele mentale pozitive sunt susceptibile de a depăși cu mult stresul. Studiile au arătat că persoanele (mai ales femeile) care călătoresc în mod frecvent sunt mai puțin susceptibile de a deveni tensionate, deprimate sau obosite și că au tendința de a fi mai mulțumite de căsniciile și carierele lor.

Lasa un comentariu