Panorama Sanatate

Ce dezvăluie felul în care vorbești despre sănătatea ta

Publicat de Eugenia Popescu
Modul în care vorbești poate transmite mai multe lucruri, dar, potrivit unui studiu recent, felul în care vorbim poate scoate la iveală și problemele tale de sănătate.

Dacă, în exprimarea ta de zi cu zi folosești des expresiile “cu adevărat” și “incredibil” mai mult decât de obicei, ar putea fi un semn că ești stresat, potrivit unor noi cercetări publicate în “Proceedings of the National Academy of Sciences”.

O echipă de cercetătoi din Statele Unite ale Americii a constatat că tiparele de limbaj sunt un indicator mai bun al nivelului de stres decât sentimentele pe care oamenii le exprimă despre starea lor de stres, anxietate și depresie, scrie iflscience.com.

În timpul studiului, participanții au fost obligați să poarte un dispozitiv de înregistrare audio timp de două zile. Astfel, la fiecare câteva minute, s-au înregistrat interacțiunile voluntarilor pe parcursul zilei. Ulterior, cercetătorii au transcris înregistrările audio și au studiat limbajul folosit de fiecare dintre voluntari.

În total, în studiu au fost implicați 143 de voluntari adulți și au fost înregistrate  22.627 materiale audio, ulterior fiind analizate.

Aceștia au comparat limbajul folosit de voluntari cu raportul individului despre felul în care se simte și au analizat 50 de gene ale celulelor albe din sânge, despre care se știe că sunt afectate de stres.

Nu a fost atât de surprinzător faptul că participanții care au fost stresați au fost mai liniștiți decât colegii lor mai relaxaţi şi, de asemenea, s-a dovedit că alegerea lor privind cuvintele a dezvăluit mai mult despre ei. Studiul a constatat că oamenii tind să utilizeze mai multe cuvinte “funcționale” atunci când sunt stresați. Cuvintele funcționale sunt pronume și adjective, precum “într-adevăr” sau “incredibil”.

“În sine (n.r – cuvintele) nu au niciun sens, dar ele pot clarifica ce se întâmplă”, a declarat Matthias Mehl, psiholog la Universitatea din Arizona, Tucson.

Mehl continuă să sugereze că aceste cuvintele funcționale sunt “intensificatori emoționali”, care expun un sentiment mai mare de satisfacție. În mod conștient alegem “cuvinte semnificative” (substantive și verbe), a spus el. Cercetătorii consideră că expresiile funcționale “sunt spuse în mod automat și trădează mai mult despre ceea ce se întâmplă cu difuzorul”.

Oamenii de știință au constatat, de asemenea, că voluntarii stresați aveau mai puține șanse să folosească pronumele pluralului (“ei” sau “lor”). Mehl suspectează că aceasta se datorează faptului că devenim mai absorbiți de sine când suntem sub presiune și astfel este mai puțin probabil să ne concentrăm asupra altora.

Faptul că folosirea limbajului subconștient este un indicator mai bun la prezicerea stresului decât o autoevaluare, sugerează că stresul nu este ceva pe care îl evaluăm conștient.

După cum a spus Mehl este nevoie de mai multe cercetări pentru a stabili de ce există această legătură: afectează stresul felul în care vorbim sau funcționează invers? Cu toate acestea, el îi încurajează pe medici să asculte modul în care se exprimă pacienții lor, precum și ceea ce spun ei în realitate.

Pe viitor, să sperăm că limbajul va fi un instrument nou pentru ca medicii să determine cine este stresat și cine are risc de a dezvolta boli cauzate de stres.

Lasa un comentariu