Finante & Afaceri

Cine a fost cu adevărat Regele Mihai I al României

Publicat de Diana F
România este profund îndurerată astăzi după aflarea celui mai trist anunț din partea Casei Regale, Regele Mihai I al României a trecut la cele veșnice la ora 13:00, în reședința sa din țara care l-a adoptat din 1947, Elveția. Ultimul rege al României avea 96 de ani, împliniți la 25 octombrie, și își pierduse jumătatea în august 2016, pe Principesa Ana, care i-a fost nevastă 68 de ani, vreme de veste care l-a dat total peste cap și care i-a agravat boala.

Regele Mihai a avut cea mai grea misiune în istoria recentă a României. A fost numit rege înainte să împlinească 6 ani. Mai exact în 1927, după ce bunicul său, Regele Ferdinand a decedat și tatăl său, Carol al II-lea, pur și simplu a renunțat la tron din pricina unei aventuri extraconjugale. Timp de trei ani țara a fost condusă de o regență și apoi Ferdinand a revenit în România pentru 10 ani, după care a plecat în Portugalia, lăsându-și fiul în cea mai neagră perioadă posibilă – Al doilea război mondial!

În a doua sa domnie el avea 19 ani, mai exact în 1940. Prerogativele sale au fost destul de limitate deoarece România a fost condusă de generalul Ion Antonescu. Acesta din urmă a decis ca România să intre în război de partea Germaniei lui Hitler, pentru a recupera Basarabia și Bucovina de Nord.

Mihai a fost cel care a hotărât în august 1944, după ce a recuperat Basarabia și Bucovina, să treacă de partea Aliaților pentru a nu înainta trupele române în interiorul URSS. De altfel, ar fi fost sinucidere curată. Atunci Antonescu a fost arestat. Dar nici Regele Mihai nu a dus-o prea bine. El a fost obligat să abdice în 1947 de către comuniști și a fost izgonit din România.

După abdicarea lui, absolut toate proprietățile Familiei Regale au fost confiscate și membrilor le-a fost retrasă cetățenia. Cu toate acestea, Regele Mihai s-a descurcat. A plecat în Elveția, s-a căsătorit în 1948 cu aleasa inimii sale, Ana, și a lucrat ca pilot și a înființat o companie de electonică și de mecanisme automate.

După căderea regimului comunist el a venit să-și vadă țara pe care a iubit-o de la depărtare. Asta în 1990, dar după 24 de ore a fost expulzat. Abia în 1997 Mihai I al României și-a recuperat cetățenia română.

Lasa un comentariu