Panorama Prima pagina Vocea Bucurestiului

FOTO Cum a fost comemorat Atatürk în București

Publicat de Diana F
Mustafa Kemal Atatürk, considerat părintele Turciei moderne, a fost comemorat și în țara noastră. Având în vedere comunitatea marea de comunitate de ”otomani” din România, un eveniment atât de important precum cei 79 de ani de la trecerea în neființă a marelui conducător turc nu putea fi trecut cu vederea.

Astfel, ieri au fost aduse zeci de coroane de flori la statuia lui Mustafa Kemal Atatürk situată în București, pe Calea Victoriei, chiar în fața Teatrului Odeon.

Cine a fost Mustafa Kemal Atatürk

Marele conducător turc s-a născut pe 19 mai 1881, la Salonic(n.r. acum în Grecia), care aparținea în acel an de Imperiul Otoman și a decedat pe 10 noiembrie 1938 la Istanbul, la doar 57 de ani, din cauza unei ciroze. El a fost militar și politician, fondatorul și primul președinte al Republicii Turcia, pe care a condus-o din această postură timp de 15 ani.

El este venerat în Turcia pentru modul în care și-a condus țara în niște ani în care erau la modă dictaturile totalitare. Atatürk a impus multe reforme cu caracter democratic. Prestigiul lui a fost atât de mare în majoritatea anilor 1920 încât în vremea sa a existat foarte puțină opoziție față de guvern.

Deși s-a scris că i-au plăcut anumite aspecte ale politicii Uniunii Sovietice și ale Italiei fasciste, el nu a adoptat niciodată vreuna dintre doctrine. Proprietatea privată a fost protejată și încurajată și inamici politici nu a suferit de obicei pedepse mai grele decât exilul în provincie.

Citește și:

Sean Parker:”Facebook exploatează vulnerabilităţile psihicului uman”

Lasa un comentariu