Actualitate Externe Societate

Igor Dodon: “Moldovenii nu vorbesc limba română”

Publicat de Eugenia Popescu

Lumea nu prea vede diferența dintre limba vorbită în România și limba vorbită în Republica Moldova, dar Dodon cere să se facă diferenţa.

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, se confruntă acum cu tribunalul din țara sa , după ce Curtea Constituțională a aprobat marți o propunere a parlamentarilor pro-UE de a modifica constituția pentru a afirma că limba oficială a țării este română, nu moldovenească.

Propunerea a fost susținută de 35 dintre cei 101 membri ai parlamentului din țară, susţine Balkan Insight.
Parlamentul va dezbate propunerea, probabil, nu mai devreme de primăvara viitoare, iar între timp Dodon a promis să îl devieze, avertizând că, chiar dacă “destul de mulţi trădători” ar sprijini proiectul de lege în parlament, el va “ridica întregul popor moldovean în apărarea limbi materne și demnitatea noastră “.

“Strămoșii noștri au apărat limba noastră și tradițiile noastre de secole. Suntem obligați să o apăram pentru copii, nepoți și strănepoți. Cu orice preț “, a declarat el agenției de știri ruseşti RIA, potrivit Irish Times.

Cele două confruntări recente ale lui Dodon cu instanța de judecată – care luna trecută au permis guvernului să îl suspende pentru scurt timp de la birou pentru a permite unui nou ministru al apărării să se jure – sunt episoade din lupta pentru putere care a caracterizat primul său an în funcție. Eforturile sale de a-și reorienta țara spre Rusia sunt contrare politicilor pro-UE ale guvernului nominal liberal și predecesorilor săi.

Când teritoriul Republicii Moldova a devenit parte a Uniunii Sovietice după al doilea război mondial, a început să se scrie în chirilică. De asemenea, moldovenii români au adoptat cuvinte din limba rusă, însă lingviștii susțin că cele două rămân aproape identice, mai ales că Moldova s-a reîntors la alfabetul latin la începutul anilor 1990. Rusa este folosită pe scară largă în viața publică și este limbajul dominant în teritoriul transnistrean separat.

Curtea Constituțională a decis deja că limbajul de stat era românesc în 2013. Noua sa hotărâre a constatat că formularea “limba română” folosită în declarația de independență din 1991 a avut precedență juridică față de formularea “limba moldovenească” în actuala constituție.

Șaptezeci și cinci la sută din populație (cu excepția Transnistriei) se autoidentifică ca fiind moldovenească la recensământul național din 2014. Doar 7% s-au identificat ca fiind români, deși 24% au spus că vorbesc limba română ca prima limbă în vorbirea zilnică, comparativ cu 55% care vorbeau moldovenească.
Ucrainenii au constituit al treilea cel mai mare grup demografic, la 6,6%, urmat de Găgăuz (4,6%) și ruși (4,1%).
Dodon a criticat noua legislație ucraineană care limitează utilizarea limbilor minoritare în școli.

“Mă îngrijorează situația comunității foarte mari de români și moldoveni care trăiesc pe teritoriul Ucrainei, o comunitate care este în prezent în pericol de a fi deznaționalizată printr-o lege nedreaptă impusă în Kiev”, a postat pe Facebook, Igor Dodon.

Lasa un comentariu