Finante & Afaceri Prima pagina

INTERVIU-PORTRET El conduce Agenția Națională de Achiziții Publice

Pușcaș
Publicat de Diana F
Mulți îl cunoașteți deja pe Bogdan Pușcaș, președinte ANAP din 2015, care se luptă să găsească soluțiile necesare pentru a nu se mai fura din banii publici chiar dacă recunoaște că încă mai sunt și vor mai fi ”comportamente neconforme”. El povestește că se relaxează jucând LEGO, ce voia să devină când era mic, cum este ca tată, dar și ce sport a practicat și ce formații susține în prezent. Președintele Agenției Naționale de Achiziții Publice va fi prezent la forumul ”România europeană. Achiziții publice. Reglementarea RCA. Domeniul Energiei”, care se va desfășura vineri, pe 9 iunie, la Mamaia.

Cum ați ajuns să conduceți această instituție?

Probabil pentru unii în mod firesc deoarece sunt în branșa asta de ceva timp, activez în sectorul public din 2004, cu o mică întrerupere 2013-2015 când am fost eminamente privat. Nu am părăsit niciodată domeniul achizițiilor publice. Și pentru că în 2015 s-a simțit nevoia unei impulsionări a strategiei naționale privind achizițiile publice și a modului de implementare a acesteia am primit propunerea de a veni la conducerea Agenției Naționale pentru Achiziții Publice. A fost o evoluție firească într-un domeniu în care sunt de mai bine de 15 ani.

Este o responsabilitate mare pentru dumneavoastră?

Din exterior lucrurile par așa. Această agenție în primul rând are un rol de reglementare și de conformare a pieței. Noi nu intervenim practic nici în licitațiile propriu-zise, nu suntem arbitri jucători și nici nu dăm direcția în zona de formare profesională continuă sau în piața de cursuri. Chiar am interzis orice prezență oficială a unul angajat al Agenției în diverse structuri care furnizează cursuri sau diverse forme de pregătire, există în acest sens și un ordin și toți cei care sunt lectori fac acest lucru ca persoană fizică în timpul liber.

Care este cea mai importantă reglementare?

Fără doar și poate cel mai important lucru din perioada imediat anterioară este promovarea pachetului legislativ în domeniul achizițiilor publice. În 2016 am promovat patru legi care fac o reformă din temelii. Am tradus directive europene pe care România trebuia să le implementeze în legislația națională și în plus am adaptat la specificul românesc alte prevederi în așa fel încât  să putem realiza cheltuieli din banii publici într-un mod transparent.

Se mai fură din banii publici?

Întotdeauna vor exista comportamente neconforme însă noi suntem aici ca să reglementăm căile pe care le considerăm a fi legale în așa fel încât să stăvilim acest fenomen și să ținem pe cât putem sub control aceste comportamente prin activitatea noastră de verificare și de conformare. Agenția dă și amenzi, face și controale, suntem foarte activi în domeniu și încercăm să ținem în frâu aceste comportamente.

Care a fost cea mai mare amendă pe care a dat-o Agenția?

Cred că 100.000 de lei. Și sunt amenzi destul de multe date instituțiilor publice, în general pentru că acestea aleg să spargă o achiziție în mai multe achiziții mai mici tocmai pentru a eluda pragurile și pentru a nu face proceduri competitive.

Ce visați că o să deveniți când erați mic?

Când eram mic visam să devin inginer constructor pentru că aveam modelul tatălui meu. Se pare că am fost destul de departe de acest vis, nu am avut niciodată înclinație către matematică și nu am putut îmbrățișa o astfel de carieră deși îmi aduc aminte că eram destul de bun la fizică.

Ați practicat vreodată vreun sport?

Da. Ca orice copil și adolescent român post-decembrist am practicat cu ardoare până în clasa a 9-a celebrele sporturi orientale de contact, karate. Toată lumea era atunci foarte interesată de acest sport. Dar ca orice copil cu minte am ales cartea în detrimentul sportului. Așa că nefiind un campion la sport mi-am dat seama că există o șansă să devin un campion la carte.

În prezent urmăriți vreun sport?

Da, în prezent sunt foarte mare fan al rugby-ului. Am fost la finală și am ținut cu pierzătorii nu pentru că am avut un spirit de fair-play, ci pentru că sunt foarte apropiat de comunitatea rugby-istică din Baia Mare. E un jucător pe care noi îl alintăm ”Bibi”, un georgian cu un caracter senzațional. E omul care trage toată echipa după el.

La fotbal vă uitați?

Foarte rar, nu-mi place ce se întâmplă în exteriorul stadionului. E un sport frumos dar se întâmplă prea multe lucruri care nu sunt la locul lor. Sportivii merită toată stima.

Aveți un hobby?

Da. Îmi place să citesc foarte mult despre mecanisme. Îmi place foarte mult mecanica fină. Doar mă documentez, nu fac o pasiune din a construi astfel de mecanisme. Mi-am dat seama între timp că pentru stresul din agenție cel mai bun remediu este celebrul LEGO. Și-am început să fac tot felul de miniaturi din Lego. Mă iau la întrecere cu copilul.

Cum este omul Bogdan Pușcaș în timpul liber?

Sunt un om extrem de normal. Am pasiuni comune, obiceiuri comune, sunt în primul și în primul rând cel care nu lipsește niciun weekend din familie. Dacă în timpul săptămânii dacă nu sunt la birou în București sunt la o întâlnire la Bruxelles, dacă nu acolo sunt la Suceava la o consfătuire cu autoritățile locale, încerc la finalul săptămânii să fiu lângă cei dragi.

Cum este tatăl Bogdan Pușcaș?

Foarte puțin prezent în viața copilului dar încerc să compensez. Și bineînțeles, ca orice tată de fată, e topit după copil. Fetița mea face opt ani în august. Eu sunt un norocos pentru că soția mea lucrează în domeniul educației, soacra mea este profesoară de fizică, copilul din punct de vedere a educației e pe mâini bune. Mi-e foarte greu dar am învățat un singur lucru – să nu compensez prin cadouri timpul pe care nu îl aloc copilului și să fac pe cât posibil ca timpul pe care îl petrecem împreună să fie cât mai calitativ.

Ce v-ați dori ca ea să devină?

Mi-ar plăcea să facă o meserie artistică. Nu o văd la cum o cunosc acum făcând lucruri foarte riguroase sau de lungă durată. Nu o văd contabil, arhitect, dar cine știe? Acum cântă la pian, pictează, vom vedea mai încolo dacă vreuna din ele se transformă din pasiune în ceva mai serios.

Lasa un comentariu