Stiinta & Cultura

Legendara insulă Atlantida ar putea exista

Publicat de Sebastian A.

Teoriile privind existența unui oraș antic în mijlocul Oceanului Pacific au stârnit mult timp discuții aprinse în lume, iar niște imagini recente ar putea confirma faptul că Atlantida există.

Arheologii au reușit, pe baza tehnologiilor foarte avansate, să exploreze mai amănunțit orașul antic Nan Madol. În ultimul episod din ”Science Channel’s What on Earth?” sunt prezentate noi imagini din satelit ale orașului construit pe o lagună. Deoarece orașul este separat de canalele de maree și este protejat de ocean cu 12 pereți marini, Nan Madol este considerat ”Veneția Pacificului”.

A fost sediul puterii politice, locul celor mai importante ritualuri religioase și locul în care foștii conducători ai insulei au fost înmormântați”, spune Mark McCoy, cel care a condus echipa de cercetători.

Nan Madol a fost capitala poporului Saudeleur până în 1628 și încă este considerat o minune a ingineriei, după ce a durat mai multe secole ca structurile de piatră să creeze cele 92 de insule artificiale într-o lagună de pe coasta insulei Pohnpe.

Numele de Nan Madol face referire la canalele de maree care străbat ruinele și se traduce prin ”spații între”. Clădirile din acest oraș sunt contruite din aproximativ 750.000 de tone de rocă, iar muncitorii erau nevoiți să care 1.850 de tone în fiecare an, în ciuda populației de numai 30.000 de oameni și a lipsei de scripeți sau pârghii. Orașul a fost descoperit în 1928.

Atlantida este numele unei insule legendare menționate pentru prima dată în două dialoguri ale lui Platon, Timaios și Critias și se spune că a apărut în urmă cu milioane de ani.

Lasa un comentariu