Panorama Prima pagina

Locuri din lume unde ţi se oferă bani ca să te muţi

Publicat de Eugenia Popescu
Doriţi să vă stabiliţi în altă parte, să întâlniţi oameni şi obiceiuri noi sau pur şi simplu să o luaţi de la capăt? Puţini oameni cunosc faptul că există în lume locuri unde, din anumite motive, oamenii sunt plătiţi să locuiască. În aceste locuri există o criză a numărului de locuitori şi se încearcă atragerea lor cu bani.
Saskatchewan, Canada

Dacă aţi absolvit recent şi sunteţi dispus să vă petreceţi următorii şapte ani în Canada, puteţi face acest lucru în provincia Saskatchewan, cunoscută în special pentru agricultură şi industria lemnului. Consiliul regional este dispus să vă ramburseze până la 20.000 de dolari, cheltuieli de şcolarizare, cu condiţia să munciţi aici în următorii şapte ani.

Kaitangata, Noua Zeelandă

Este o comunitate cu doar 800 de oameni, situată în extremitatea sudică a Insulei de Sud a Noii Zeelande. Primarul din Kaitangata s-a săturat să tot vadă cum satul începe să dispară și a decis să lanseze un program de recrutare, pentru a atrage noi locuitori. Oferta include o casă cu teren și un loc de muncă garantat, toate acestea având o valoare de aproximativ 150.000 de euro. Se pare că măsura a avut efectul scontat, înregistrându-se un val de aplicanţi, din întreaga lume.

Alaska, SUA

Daca esti una dintre persoanele carora le place zapada si vremea ceva mai rece, e bine de stiut ca pentru a locui aici exista fonduri speciale pe care statul le acorda. Începând cu 1976, locuitorii statului Alaska primesc anual bani din profiturile uriașe obţinute din operațiunile petroliere și miniere care se desfăşoară în regiune. În 2015, de exemplu, fiecare persoană de aici a primit suma de 2.072 dolari. Condiţiile pentru a vă stabiliţi în Alaska sunt să nu aveţi cazier judiciar, să locuiţi aici timp de cel puţin un an şi să nu părăsiţi regiunea mai mult de 190 de zile pe an.

Utrecht, Olanda

Aţi auzit deja vorbindu-se despre pricipiul venitului minim universal? Ideea pare utopică, dar ea a început să fie deja pusă în practică, experimental, în mai multe părţi ale lumii. În Olanda, experimentul este coordonat de Universitatea Utrecht, în parteneriat cu Guvernul olandez. 250 de persoane fără loc de muncă participă la experiment și beneficiază de un venit garantat de 960 de euro. Există și două subgrupe. Prima va încasa un ajutor suplimentar de 150 de euro la începutul lunii, cu condiția să presteze diverse activități de voluntariat, în caz contrar la finalul lunii vor trebui să returneze banii suplimentari. A doua subgrupă va încasa ajutorul de 150 de euro la finalul lunii, cu condiția să fi prestat diverse acțiuni de voluntariat pe parcursul lunii.

Ponga, Spania

Este un fermecător orăşel medieval, situat pe coasta atlantică a Spaniei, în Principatul Asturia. Are un patrimoniu cultural bogat, care datează încă din Evul Mediu, însă cu toate acestea oamenii nu prea se înghesuie să vină aici. Pentru a evita ca această localitate să devină una fantomă, municipalitatea oferă oricărui tânăr care vine să se stabilească aici un cec de 3.000 de euro. Ponga se află la 85 km de Oviedo, 88 km de Gijon şi 250 km de Bilbao.

Lasa un comentariu