Panorama Societate Stiinta & Cultura

Peste 20 de ani – cum arată lumea în viitor? (II)

peste 20 de ani
Publicat de Cristian T.
Peste 20 de ani lumea nu va mai semăna cu cea de acum. Dieter Zetsche, director Mercedes-Benz, afirmă că trebuie să ne pregătim de o schimbare majoră la nivel de societate pe întreaga planetă. Nimic nu va mai fi la fel în nici un domeniu. Transformările au început deja, și vor continua pe acest trend ascendent cel puțin 20 ani de acum înainte.

Anul trecut, au fost instalate mai multe facilități de energie solară decât cele cu combustibili fosili. Companiile de energie tradiţională încearcă limitarea accesului la cea solară, dar e imposibil pentru că se produce deja la nivel individual. Este o competiție care nu va dura prea mult. O dată cu energia solară gratuită vine şi apa mai ieftină. Desalinizarea ei costă 2kWh 0.25 cenţi pe metru cub (medie preţ global).

În sănătate Tricorder X va fi lansat anul acesta, un mecanism digital similar celor din Star Trek. El analizează prin smartphone retina, mostră de sânge şi respiraţie. Astfel se vor face analizele. 54 de markeri vor da verdicte în diverse boli. Va fi extrem de ieftin, ceea ce înseamnă că din ce în ce mai multă lume de pe planetă va avea parte de îngrijiri medicale aproape pe gratis. Cel puțin problema laboratoarelor costisitoare de analize va fi rezolvată.

Imprimantele 3D  au ajuns de la 18.000 de dolari, la 400 de dolari în doar 10 ani. Și au devenit de 100 de ori mai rapide. Toate companiile producătoare de pantofi folosesc deja pantofi printați 3D.

Multe părți ale avioanelor sunt deja printate în 3D. Stația Internațională Spațială are deja un printer 3D care suplinește nevoia de piese de rezervă.

La sfârşitul acestui an apar telefoane cu scanare 3D. Astfel că puteți să vă scanaţi picioarele şi în funcţie de asta vor fi soft-uri care vă scot încălţăminte la imprimanta 3D.

În China se construiește deja o clădire de birouri de 6 etaje prin printare 3D. Până în 2025, 10% din tot ceea ce se va produce pe Pământ se va realiza prin printare 3D.

Lasa un comentariu