Justitie Prima pagina

Magistraţii oneşti vor răspundere

Publicat de Eugenia Popescu
Procurorul Paula Tanase, vicepresedinte al Asociatiei Magistratilor din Romania, saluta initiativa MJ de a se introduce obligativitatea statului de a initia actiuni in regres: “Reputarea de catre magistrat a doua condamnari la CEDO sau erori judiciare ar trebui sa conduca la excluderea din sistem… numarul repetat de achitari imputabile trebuie sa conduca la retrogradarea… Cei care isi cunosc si respecta profesia, nu au motive de ingrijorare”.

Lumeajustitiei.ro publica declaratia acordata de procurorul Paula Tanase de la Parchetul Curtii de Apel Galati, vicepresedinte al Asociatiei Magistratilor din Romania, care afirma ca o raspundere reala in sistemul judiciar este mai mult decat salutara. “Cei care isi cunosc si respecta profesia, nu au motive de ingrijorare”- concluzioneaza procurorul Paula Tanase, care afirma cu subiect si predicat ca cei care cauzeaza erori judiciare si condamnari ale Romaniei la CEDO, in mod repetat, trebuie sa paraseasca sistemul judiciar. Procurorul Paula Tanase saluta de asemenea si intentia de infiintare a unei Directii specializate in cadrul PICCJ care sa investigheze infractiunle savarsite de magistrati. Pozitia Paulei Tanase tempereaza excesul de zel al unora din sistem (in majoritate procurori) care s-au apucat in ultima perioada sa stranga semnaturi impotriva proiectelor legilor justitiei, in scopul de a le bloca, pe te miri ce pretexte, initiativa care in fapt ascunde teama de raspundere a celor care nu respecta profesia si produc erori judiciare. O Magistratura adevarata si puternica nu ar trebui sa permita existenta in interiorul ei a unor persoane care distrug destine si cauzeaza prejudici majore si prin aceasta afecteaza grav imaginea magistratului. Publicam in continuare declaratia procurorului Paula Tanase, care reprezinta opinia sa despre legile justitiei aflate in prezent in dezbatere parlamentara la Camera Deputatilor.

“Pentru ca sunt de principiu impotriva unanimitatilor ori cvasiunanimitatilor, dar mai ales pentru ca opinia mea separata sa nu fie auzita doar intre patru pereti ai unei sali de sedinta, am decis sa transmit aceste randuri.

Incep prin a saluta initiativa Ministrului de Justitie de a introduce obligativitatea statului de a se intoarce cu actiune in regres impotriva magistratului care cu rea-credinta sau din grava neglijenta a cauzat eroarea judiciara, in vederea recuperarii despagubirilor acordate. Am insa unele dubii legate de termenul de un an, care in unele situatii poate sa fie insuficient.

Mi se pare esential ca in completarea prevederilor privind raspunderea magistratilor, sa fie inserate unele dispozitii care sa limiteze evolutia profesionala a procurorului caruia ii e imputabila achitarea/restituirea, condamnarea CEDO, ori eroarea judiciara, respectiv a judecatorului pentru condamnarea CEDO/eroarea judiciara.

Citeşte mai mult pe luju.ro

Lasa un comentariu