Panorama Prima pagina Stiinta & Cultura

POVESTE INCREDIBILĂ Cum a fost salvat Teatrul Evreiesc de Stat

Publicat de Diana F
Teatrul de Stat Evreiesc din București are o poveste fascinantă. Este cel mai vechi teatru idiș din LUME (împlinește 141 de ani) și o instituție culturală majoră pentru evreii din Europa Centrală înainte de Holocaust. Iar mai târziu, în timpul comunismului, a fost singura instituție independentă a comunității evreiești din țara noastră.

Cu toate acestea, Teatrul a fost lovit de multe intemperii din cauza anilor de neglijare din partea autorităţilor. În 2014, clădirea aflată în centrul orașului a fost inundată foarte grav după o furtună când acoperișul pur și simplu s-a prăbușit.

Maia Morgenstern, cunoscută pe plan internațional pentru filmul ”Patimile lui Iisus”, regizat de Mel Gibson a luat cea mai grea decizie atunci: ”Era evident cu am mai putut rămâne acolo”, scrie jta.com.

Așa că ea împreună cu 20 de angajați ai teatrului au împachetat seturile, costumele și uneltele supraviețuitoare. Și totuși, nimic nu s-a terminat. Actorii și-au îndreptat exilul forțat spre sensibilizarea oamenilor și pentru a-i face să înțeleagă că acea clădire trebuie păstrată.

S-au mutat pe stradă

”Am luat costumele și ne-am mutat pe stradă!”, a spus Morgenstern. Timp de câteva săptămâni la începutul anului 2014, artiștii au pus în scenă spectacole în aer liber, o dată sau de două ori pe zi, în aer liber, în frig. Devotamentul și talentul actorilor au atras mass-media și spectatorii. Astfel, s-au făcut presiuni asupra oficialilor care trebuiau să rezolve problema teatrului dărăpănat, care a fost fondat la Iași, dar s-a mutat în clădirea din București în 1941.

”Cei de la primărie au întrebat de două ori dacă nu ne deranjează să ne oprim să mai ținem spectacole”, a spus Morgenstein. Dar ea a continuat să invoce salariile angajaților, plătite de stat. ”Deci dacă ne plătiți, trebuie să performăm. Și dacă statul nu ne dă un teatru, vom juca în acest domeniu. Nu a fost ca și cum am protesta sau orice altceva”, a spus ea.

În timp ce oficialii orașului au dezbătut problema, echipa lui Morgenstern și-a îndreptat statutul de celebritate și interesul mass-media în spectacolul colorat din fața clădirii pentru a presa orașul. “Acest spectacol este menit să fie un avertisment pentru opinia publică, dar și pentru autorități”, a declarat o declarație anunțând producția în aer liber în februarie 2014 a revistei “Mazal Tov … și justiția pentru toți!” – o comedie muzicală despre rolul de umor în tradiția evreiască cu melodii idiș și românești. “Nu lăsa un teatru cu o tradiție și o identitate unică să dispară din peisajul cultural al Europei din cauza neglijenței”.

Anul trecut, Teatrul de stat evreiesc – cu un acoperiș metalic strălucitor, fundații întărite și un nou podea din lemn – a fost redeschis în timp pentru a găzdui primul eveniment internațional de teatru internațional din România, cu trupe care apar din Canada, Statele Unite, Israel și Germania. Oficialii orașului au spus că au lucrat neobosit de la inițierea rezolvării problemei. Deși acest lucru poate fi adevărat, Marcel Draghici, producătorul executiv al teatrului, crede că performanțele în aer liber “fac parte din motivul pentru care am redeschis anul trecut”, a declarat el pentru JTA.

Morgenstern se număra printre doisprezece evrei care s-au adunat la teatru și au rămas acolo în timpul haotic al revoltei sângeroase împotriva lui Ceaușescu, în care poliția de securitate a ucis zeci de protestatari. “A fost a doua mea casă”, a spus ea. “Am mers acolo pentru că ne-a oferit un sentiment de siguranță.” Singurul moment în care teatrul a fost interzis a fost în timpul celui de-al doilea război mondial, când regimul pro-nazist al lui Ion Antonescu a permis instituției să rămână deschisă, chiar dacă s-au făcut pregătiri pentru uciderea a jumătate din populația evreiască a României de 800.000. Astăzi, cu populația evreiască post-holocaust a României de aproximativ 10.000, românii reprezintă majoritatea oamenilor care vin la Teatrul de Stat Evreiesc pentru a vedea producțiile – un repertoriu variat, cum ar fi clasici ca Avrom Goldfadn și Sholem Aleichem.

Acum, Teatrul Evreiesc de Stat organizează, în perioada 15-22 octombrie 2017, cea de-a doua ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Idiș – TES FEST, cu ocazia aniversării a 141 de ani de la înfiinţarea primului teatru profesionist de limbă idiș din lume în România, la Iași, în anul 1876, de către scriitorul și artistul Avram Goldfaden. Mai multe detalii găsiți AICI: tesfest.ro.

Citește și:

Cine a fost de fapt Sfânta Parascheva, la moaștele căreia vin zilele acestea mii de pelerini

Lasa un comentariu