Externe Prima pagina

Preşedintele Comisiei Europene, reacţie după ce Catalonia și-a declarat independența

Publicat de Eugenia Popescu
Uniunea Europeană nu are nevoie de “alte fisuri, de alte fracturi”, a afirmat Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, după ce Parlamentul regional de la Barcelona a proclamat independenţa regiunii autonome spaniole Catalonia.

“Nu ne vom amesteca în această dezbatere hispano-spaniolă, dar nu aș dori ca mâine UE să se compună din 95 de state membre”, a spus Juncker în fața presei la baza aerospațială de la Kourou (Guyana Franceză), alături de președintele Franței, Emmanuel Macron.

Și acesta din urmă a calificat criza catalană “o afacere internă spaniolă”, asigurându-l de tot sprijinul său pe premierul spaniol, Mariano Rajoy, care în prezent pregătește măsurile concrete prin care Madridul va suspenda autonomia Cataloniei și va pune sub tutelă această regiune, relatează Agerpres.

Șeful executivului de la Madrid a primit de altfel și sprijinul Berlinului, precum și al tuturor capitalelor europene care s-au exprimat după votul parlamentului catalan. Inclusiv Marea Britanie, ce are divergențe cu Spania pe tema Gibraltarului, a anunțat că “nu recunoaște și nici nu va recunoaște” declarația unilaterală de independență a Cataloniei. Premierul Rajoy a primit sprijin și din partea Washingtonului.

CITEŞTE ŞI:

România reacţionează la anunţul Cataloniei

Lasa un comentariu