Externe Opinii Prima pagina

Războiul dăunează grav comerţului internaţional

Războiul
Publicat de M. Antonescu

După ce Coreea de Nord a afirmat că a testat cu success o bombă cu hidrogen, preşedintele american Donald Trump a ameninţat că Statele Unite vor întrerupe abrupt relaţiile comerciale cu orice partener de afaceri al regimului de la Pyongyang.

Cel mai mare partener de comerţ al Republicii Populare Democrate Coreene este China, care înghite 90% din exporturile nord-coreene.

Dacă afacerile coreo-chineze sunt în sumă de 2,3 miliarde USD, cele americano-chineze depăşeau cifra de 600 miliarde de dolari în 2016. E greu de reprezentat, chiar şi în imaginaţie, cum ar arăta boicotul kamikaze al administraţiei Trump.

România nu face afaceri însemnate cu nord-coreenii, în schimb conservă, prin tradiţie, o activă relaţie diplomatică, manifestă, cu regimul pretins dictatorial. La Bucureşti, RPDC are o misiune deschisă, condusă de un ambasador extraordinar şi plenipotenţiar, în persoana Excelenţei Sale, domnul Ri Pyong Du, iar la Pyongyang funcţionează Ambasada României reprezentată de domnul Gheorghe Cioacă, chargé d’affaires ad interim.

Escaladarea ostilităţilor între Coreea de Nord şi lumea occidentală riscă, dincolo de aspectele neplăcute inerent, corespondente stării de război, să genereze situaţii confuze în comerţ şi politica externă. Din fericire, România este obişnuită deja cu asemenea situaţii…

La începutul anilor 2000, chiar şi după tragicul 11 Septembrie, ţara noastră avea o ambasadă activă la Bagdad. Republica Irak era reprezentată diplomatic la Bucureşti de Ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar Saad al Majid, o rudă a preşedintelui Saddam Hussein.

În luna mai a anului 2002, Târgul Internaţional Bucureşti a găzduit, după o pauză de mulţi ani, standul Republicii Irak, organizat de misiunea diplomatică, camera de comerţ mixtă şi comunitatea irakiană din România, într-un substanţial efort declarat ca intenţionând să aducă relaţiile comerciale româno-irakiene la parametrii anilor ’80.

În primăvara anului 2003, România a fost parte, alături de alte 47 de ţări, a “Coalition of the Willing”, misiunea militară fără mandat ONU care a invadat şi controlat post invazie Irakul. Volumul comerţului dâmboviţean cu statul dintre Tigris şi Eufrat s-a diminuat subit până la cote derizorii şi nu a putut fi resuscitat. Datoria istorică a Irakului către România n-a putut fi recuperată până astâzi.

În tensionatul context al Războiului din Irak, serviciile de informaţii române au desfăşurat o susţinută activitate pentru identificarea şi contracarea pericolului terorist. O sumă de cetăţeni irakieni, oameni de afaceri, diplomaţi, membri ai comunităţii au fost expulzaţi, arestaţi, reţinuţi. Consului irakian Mahmoud Chaker, aflat pe listele americane de căutaţi internaţional, n-a putut fi reperat decît după circa un an. Chaker se afla la reşedinţa sa oficială, la un etaj superior al unui bloc din strada Batişte, cu vedere la curtea Ambasadei Americane.

Pentru că am menţionat “Coalition of the Willing”, se impune precizarea că sintagma, deşi adusă la notorietate în contextul invaziei Irakului din anul 2003, datează din iunie 1994 şi a fost creată de Bill Clinton în strictă relaţie cu creşterea tensiunilor dintre Statele Unite şi Coreea de Nord.

Lasa un comentariu