Externe Opinii Prima pagina

Războiul din Siria scade dramatic desfacerea produselor agricole româneşti

Siria
Publicat de M. Antonescu

Anul acesta, mare parte din recolta românească de fructe, legumele timpurii şi producţia viticolă au fost compromise de ninsorile tîrzii, de gerul din primăvara, de fluctuaţiile de temperatură şi umiditate.

Au mai fost ani proşti pentru agricultură… În ultima vreme, criza de vegetale s-a simţit mai pregnant din cauza războiului din Siria.

Conflictul civil a afectat mult mai serios agricultura decât industria, amplasată în jurul marilor oraşe şi în fiefurile alawite ale administraţiei Assad. Comerţul a fost şi el afectat, precum şi transportul de mărfuri în tranzit.

Mare parte din roşiile “româneşti”, din căpşuni, rodii, ardei, linte, fasole etc provine din Republica Arabă Siriană.

Siria a avut convenţii comerciale avantajoase cu Turcia, Turcia cu Bulgaria. La noi ajungeau nenumărate containere cu produse siriene, cu acte de provenienţă turceşti, reetichetate în Bulgaria pentru a eluda plata unor taxe UE. Marfa era apoi redenumită la noi ca fiind de origine indigenă.

Românul este naţionalist la raft dar nu e educat sau pretenţios ca şi consumator.

Românul e satisfăcut că poate cumpăra “româneşte”, sugestionându-se mai apoi că a ales produsul mai bun.

Produsele alimentare siriene chiar sunt bune. Legumele şi fructele seamănă cu cele româneşti. Multe provin din seminţele soiurilor noastre. Sunt de calitate mai bună ca ale noastre, mai curate, mai puţin afectate de dăunători, mai atent selecţionate şi mult mai ieftine.

Sirienii au tăiat terase în roca muntelui, au importat cernoziom din Egipt sau Irak, seminţe de la noi şi reuşesc de decenii să exporte recolte bogate şi ieftine, “româneşti”, în România.

Personalul de la Carrefour, Auchan şi Mega Image n-are decât a scrie, cu cretă de import, pe o tablă de import, “produs românesc” şi va vinde tot naţionaliştilor români.

Războiul civil a tăiat masiv din acest comerţ general profitabil şi avantajos.

România are două soluţii pentru a-şi conserva tabieturile alimentare:

Fie se luptă pentru pacificarea Siriei, fie se apucă să-şi pună agricultura pe picioare.

Lasa un comentariu