Externe

România reacţionează la anunţul Cataloniei

Publicat de Eugenia Popescu
România recţionează oficial la situaţia din Catalonia şi  își reafirmă sprijinul ferm pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Spaniei.

“Respingem cu fermitate și irevocabil „declarația unilaterală de independență” a Cataloniei. Reafirmăm sprijinul ferm al României pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale Spaniei. Spania este un aliat important și partener strategic al țării noastre, relație reflectată atât la nivel bilateral, cât şi în cadrul UE și la nivel internațional.

Subliniem că legitimitatea oricărui proces sau a oricărei acțiuni care ține de ordinea internă a unui stat rezidă în deplina sa conformitate cu legea fundamentală, cu ordinea de drept din statul respectiv. Reiterăm poziţia consecventă a României în favoarea respectării dreptului internațional, care nu permite modificări teritoriale survenite fără acordul statului implicat.

Situația generată în Catalonia ține de ordinea internă din Spania și ne exprimăm speranța că va reveni în cel mai scurt timp în parametrii ordinii constituționale din acest stat.”,se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.

Parlamentul de la Barcelona a votat, vineri, o declarație prin care declară independența regiunii Catalonia față de Spania.

Replica Madridului a sosit în scurt timp: se va aplica articolul 155 din Constituție, care prevede de facto o preluare a controlului central asupra regiunii care deocamdată se bucura de autonomie şi va organiza alegeri anticipate.

Uniunea Europeană, Marea Britanie şi SUA susţin guvernul de la Madrid.

Sursa foto: express.co.uk

Lasa un comentariu