Justitie Prima pagina

Toader, despre ce a discutat cu Timmermans la Bruxelles

Publicat de Eugenia Popescu
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a facut câteva precizări despre vizita sa la Bruxelles, într-o conferinţă susţinută la sediul Ministerulu Justiţiei.

“Au fost discutate trei teme de interes major: evoluţiile înregistrate în îndeplinirea celor 12 recomandări din MCV, aceasta şi în aşteptarea faptului că urmează a fi redactat şi publicat raportul intermediar privind stadiul îndeplinirii fiecăreia din cele 12 recomandări.(…) Personal, exprim convingerea că va fi un raport de parcurs intermediar, echilibrat, obiectiv, care să constate respectivele evoluţii, repet, în îndeplinirea fiecăreia dintre cele 12 recomandări.” a declarat Tudorel Toader.

Discuţia cu Frans Timmermans a durat o oră şi 15 minute, susţine Toader, aşa că nu a existat timpul necesar să fie discutate toate soluţiile legislative propuse prin proiectul de modificare a legilor justiţiei. Au fost abordate “cele mai sensibile propuneri”.

“A doua tema discutata a fost legata de legile privin modificarea justitiei – o ora si 15 minute nu asigura timpul necesar pentru a discuta fiecare propunere; de aceea, au fost dezbatute cele mai sensibile puncte. In primul rand, s-a discutat despre statutul Inspectiei Judiciare. Cunoasteti ca pe 23 august spuneam ca exista trei variante posibile: IJ sa ramana la CSM, prin consolidarea garantiilor de independenta, sa treaca la MJ sau sa devina o autoritate independenta, autonoma, cu statut distinct, care sa nu fie nici la CSM, nici la MJ. Stiti ca in proiectul de Lege redactat am propus aceasta a treia varianta – ca IJ sa fie reglementata distinct, ca o institutie independenta, cu garantii sporite.”, a spus Toader.

O temă de discuţie a fost cea a modului în care vor fi numiţi procurorii şefi. Potrivit lui Tudorel Toader, “discuţia cu Timmermans referitoare la avizul Comisiei de la Veneţia are în vedere recomandarea privind numirea procurorilor de rang înalt”.

La Bruxelles Tudorel Toader a avut discuţii şi pe marginea redefinirii abuzului în serviciu şi neglijenţei în serviciu.

“O altă temă pe care am discutat-o în amănunt, am prezentat-o și de la care urmează să primim punctul de vedere al Comisiei se referă la conținutul posibil pe care urmează să-l aibă infracțiunea de abuz în serviciu, iar pe cale de consecință și de neglijență în serviciu, adică acel prag despre care am spus că trebuie să fie rezonabil, dar prag care trebuie să respecte exigențele CCR și în același timp ne raportăm la Directiva europeană.”, a spus Tudorel Toader.

Ministrul Justiției, Tudorel TOADER, și secretarul de stat, Marieta SAFTA, au avut pe 7 noiembrie 2017, la Bruxelles, o întâlnire bilaterală cu Prim Vice-Președintele Comisiei Europene, Frans TIMMERMANS. La întâlnire a participat și Secretarul General Adjunct al Comisiei Europene, responsabil de tematica Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), Paraskevi MICHOU.

Întâlnirea a avut loc în contextul dialogului constant cu Comisia Europeană, agreat la întrevederea anterioară a ministrului cu înaltul oficial al Uniunii Europene.

Lasa un comentariu