Prima pagina Societate Vocea Bucurestiului

Unul dintre cele mai importante monumente din București, în descompunere

Publicat de Diana F
Site-ul nostru vă prezenta săptămâna trecută cum un monument construit doar în urmă cu câțiva ani acum este folosit pe post de coș de gunoi de unii bucureșteni. Și nimeni nu face curat acolo. Astăzi vă vom prezenta unul dintre cele mai vechi și mai importante monumente din centrul Bucureștiului care se află în descompunere.

Este vorba despre Monumentul Kilometrul 0 (n.r. Roza Vânturilor) situat în interiorul bisericii Sfântul Gheorghe Nou, care pare neîngrijit și are multe locuri unde materialele s-au tocit sau pur și simplu lipsesc.

Vedeți în galeria foto despre ce este vorba.

Istoria acestui monument

Ansamblul monumental a fost amplasat prima dată pe Bulevardul I.C. Brătianu între anii 1936-1937. Conceptul monumentului a fost creat de către arhitecții Horia Creangă și Ștefan Niculescu. În data de 10 iunie 1998 ansamblul a fost reamplasat în aceiași locație după ce în 1952 a fost dezafectat.

Sfera ce alcătuiește monumentul este realizată din bronz, iar rondul în care este amplasată este din mozaic, granit și marmură.

Monumentul Km 0 reprezintă roza vânturilor, între fiecare dintre cele opt raze ale rozei fiind inscpriționate provinciile istorice ale României: Ardeal, Banat, Basarabia, Bucovina, Dobrogea, Muntenia și Moldova. În centrul rozei a fost așezată o sferă ce are circumferința marcată de un brâu pe care sunt gravate semnele zodiacului. Marginea rondului în care este monumentul scufundat este și ea inscripționată cu orașe ale României și distanțele până la ele, pornind de la acest loc.

Lasa un comentariu