Externe Prima pagina

Uraganul Ofelia.COD ROŞU de vreme severă

Publicat de Eugenia Popescu
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care tranzitează, călătoresc sau se află pe teritoriul Irlandei că, potrivit  Serviciului de Meteorologie irlandez, uraganul Ofelia, format în Oceanul Atlantic, va lovi coasta de Vest a Irlandei, se arată într-un comunicat al ministerului.

Potrivit sursei citate, pentru perioada de la 16 octombrie 2017, ora 9.00 până la 17 octombrie 2017, ora 03.00 a fost emisă o alertă de vânt puternic, cod roșu pentru regiunile Wexford, Mayo, Galway, Kerry, Clare, Limerick, Cork și Waterford și cod portocaliu pentru restul țării.

Condiţiile meteorologice prognozate atenționează cu privire la creșterea în intensitate a uraganului Ofelia (3 din 5 pe scara intensității) și trecerea acestuia la stadiul unei furtuni post-tropicale. Furtuna se va manifesta prin vânt intens ce va depăși 80 km/h, iar pe alocuri, în special pe coasta de Vest, rafalele pot atinge peste 130 km/h. Sunt așteptate valuri puternice, posibile inundații, întreruperi în furnizarea energiei electrice și pagube materiale, precum și perturbări ale circulației rutiere, feroviare, aeriene și navale și ale serviciului de telefonie mobilă.

Grupul de Coordonare pentru Situații de Urgență irlandez estimează că aceasta va fi cea mai puternică furtună care va lovi Irlanda, într-o statistică pe ultimii 50 de ani.

Irlanda a ordonat închiderea tuturor școlilor luni, înaintea sosirii pe teritoriul acestei țări a uraganului Ophelia, cel mai important înregistrat până acum în estul Oceanului Atlantic.

Ministerul Educației din Irlanda a dispus ca “toate școlile, colegiile și alte instituții de învățământ să rămână închise luni”. Decizia a fost luată în urma discuțiilor dintre celula de urgență guvernamentală și serviciul de meteorologic irlandez pe tema “acestei furtuni fără precedent”, a precizat ministerul într-un comunicat.

Transportul ar putea fi afectat ca urmare a condițiilor meteorologice, iar Aeroportul Cork (sud-vest) a avertizat că sunt posibile anulări ale unor zboruri.

Alte zone ale țării, inclusiv capitala Dublin, se află în “alertă galbenă” sau “portocalie” din cauza ploilor torențiale prognozate.

Ophelia a ajuns sâmbătă la categoria 3 (din 5), înainte de trecerea peste arhipelagul portughez Azore. Șapte din cele nouă insule din arhipelag fuseseră plasate în “alertă roșie”, însă uraganul nu a cauzat daune majore acestor insule.

Pentru experții în aceste fenomene meteorologice, Ophelia rămâne în evidență drept cel mai important uragan înregistrat vreodată în estul Oceanului Atlantic și primul din 1939 până în prezent ce avansează atât de departe spre nord.

Serviciile de meteorologie din Regatul Unit au plasat Irlanda de Nord în “alertă portocalie”, luni, între orele 14:00 și 21:00 GMT (15:00 — 22:00 ora locală).

Met Office, biroul național de prognoză din Marea Britanie, anticipează rafale de până la 120 km/h sau 130 km/h în sud-est, acestea putând afecta transportul și alimentarea cu energie electrică, dar și comunicațiile.

Alte regiuni din Regatul Unit, inclusiv Țara Galilor, Scoția și o parte din Anglia, se află în “alertă galbenă” luni și marți. Acesta este nivelul cel mai redus de alertă.

Trecerea furtunii Ophelia va avea loc la 30 de ani de la ”Marea furtună” din octombrie 1987, care a ucis 18 persoane și a dezrădăcinat sute de mii de copaci în Regatul Unit, relatează Agerpres.

Lasa un comentariu