Opinii Prima pagina

USR m-a convins! Să nu-i votez.

Publicat de Contributori

În aparițiile sale publice domnul Nicușor Dan pare un personaj oareșcum simpatic, ușor rupt de realitățile ce-l înconjoară, care lansează cu zâmbetul pe buze un noian de banalități aflate sub egida corectitudinii politice.

Principalele sale teme sunt: susținerea statului de drept, schimbarea clasei politice sau lupta împotriva corupției. În general să fie bine și să nu fie rău.

Acum e posibil ca, din neatenție, dl. Nicușor Dan să nu fi remarcat că “political correctness “ a primit o lovitură zdravănă în urma votului ce l-a propulsat la putere în S.U.A. pe Donald Trump, lumea săturându-se de ipocrizia limbajului social și politic din ultimii 20-30 de ani.

Nici în privința luptei anticorupție domnul Nicușor Dan nu sesizează derapajele grave scoase în evidență de presă și de CEDO în ultimele luni.

Și, nu în ultimul rând, dl. Nicușor Dan nu pricepe că atunci când ai părasit poziția de ONG-ist și ai intrat într-un partid politic faci parte din sistem, alături de ceilalți politicieni. Sigur, putem presupune că vrea să lupte pentru schimbarea sa din interior.

Problema sa, ca și a tovarășilor săi de idealuri, este nesiguranța în privința  mijloacelor prin care ar putea face acest lucru.

Întrebat fiind despre diversele opțiuni pe care partidul său ar trebui să le exprime dl. Nicușor Dan a dat în general răspunsuri evazive. Nu poate spune dacă e de stânga sau dreapta pentru că în USR sunt oameni din ambele categorii și n-ar dori să-i supere.

Nu poate să propună un program privind fiscalitatea pentru că nu crede că acest lucru e important acum.

Nu vrea să fie la guvernare decât dacă va fi rugat (el sau alți membri ai partidului său) și oricum va fi foarte critic cu miniștrii lui Cioloș, nu va permite liberalilor să propună miniștri  care nu corespund condițiilor USR (neclarificate încă).

Altfel spus, dl. Nicușor Dan va face opoziție aflându-se la putere dacă Cioloș va fi prim ministru peste un guvern PNL + USR.

Aici dl. Nicușor Dan îl imită pe dl. Băsescu, cel care a știut întotdeauna să se poziționeze ca o puternică voce a opoziției, atunci când se afla la putere.

Este memorabil episodul în care după o catastrofă feroviară, de acum vreo 20 de ani, domnul Băsescu s-a așezat în fruntea lumii revoltate, amenințând factorii de decizie că vor plăti, uitând că responsabilul șef era el însuși, în calitate de Ministru al Transporturilor.

Din păcate sau din fericire, domnului Nicușor Dan îi lipsesc atât talentul cât și (sperăm) ticăloșia lui Băsescu, care era foarte veridic în această atitudine duplicitară.

De altfel, ca și Băsescu, își propune întâlniri periodice cu electoratul ?!!..

Probabil cu aceeași frecvență.

Ultima idee fantasmagorică este cea de a iniția suspendarea doamnei Gabriela Firea, primarul Bucureștiului, persoana care se bucură de cea mai mare încredere în toate sondajele de opinie. Iar asta, în condițiile în care el însuși ales consilier general a lipsit la aproape toate ședințele de Consiliu, fiind, în mod corect, pasibil de aceeași sancțiune.

Până la urmă singurul argument al USR, vehiculat de toți purtătorii de vorbe ai partidului, e nevoia de oameni noi în politică, nevoie pe care USR o satisface pe deplin.

Acum e adevărat că nimeni nu a auzit până acum de vreunul din candidații USR ce vin din diverse locuri: sinecuri guvernamentale, companii multinaționale, ONG-uri dubioase, din țară sau străinătate.

Am văzut, cu puține excepții, personaje găunoase, relativ tinere, aflate într-o permanentă luptă cu limba română, logica și, uneori, bunul simț. Și mereu învingători !

Singurele calități ce par să le recomande sunt “vocea și talentul”. Cum este cazul doamnei Oana Bîzgan veșnic prezentă pe la Antena 3, care după ce a protestat vehement , acum un an , după Colectiv, a ajuns în guvernul tehnocrat consiliera lui Borc și membră în trei consilii de administrație ale unor întreprinderi de stat de unde ia vreo 7-8000 de lei pe lună (în afară de salariu). La orice întrebare domnia sa explică, șablonard, cum competența ei a salvat de la ruină cele trei companii care au onoarea să o găzduiască (pe mulți bani) în consiliile lor de administrație și cum luptă statul de drept cu “corupția care ucide “. În rest e neantul.

Prezența unor nume noi în competiția politică nu reprezintă o garanție a competenței, corectitudinii sau a discernământului, pentru viitor.

USR ne propune un program de guvernare asemănător poziției exprimate de un alt tehnocrat din echipa lui Cioloș, d-na Corina Șuteu, Ministrul Culturii, care, întrebată fiind dacă va mai cumpăra “Cumințenia Pământului”, a răspuns precum orbul dintr-o glumă veche: “vom vedea”.

Mă tem că nu vom avea ce.

Autor: C.I. Klop

 

Rubrica “ Opinii” se dorește a fi o agora a dezbaterilor de idei, singurele condiții fiind argumentele pertinente și decența limbajului. Așteptăm informații și opinii de la cititorii noștrii pe adresa de e-mail redactie@infopinia.ro.

Lasa un comentariu