Panorama Stiinta & Cultura

VIDEO Această hartă îți arată originea limbilor europene

Publicat de Sebastian A.

Este știut faptul că limba română nu a fost întotdeauna așa cum o știm noi astăzi, iar acest lucru se aplică tuturor limbilor din Europa. Mai jos vă prezentăm o hară a evoluției graiurilor indo-europene.

Spre exemplu, limba română are câteva cuvinte împrumutate din dacă și slavonă, iar acum și din engleză sau franceză, ceea ce ne arată că orice limbă se află într-o continuă evoluție. Româna a apărut pe la mijlocul mileniului  doi, după Hristos, și devine limbă de sine stătătoare în câteva secole.

În 2012, o echipă de biologi evoluţionişti de la Universitatea din Auckland, Noua Zeelandă, a publicat un studiu interesant despre evoluția limbilor, iar cei de la Business Insider l-au transformat într-un video interactiv.

Cercetătorii au descoperit că toate limbile indo-europene moderne își au originea pe teritoriul Turciei de astăzi.

Familia limbilor indo-europeană, între care este și româna, este una dintre cele mai mari, cu peste 400 de limbi vorbite în circa 60 de ţări. Înainte de acest studiu, s-a crezut că acestea au pornit din Rusia, cu 5.000 de ani în urmă. Există mai mai multe teorii și fiecare își bazează credința pe un anumit detaliu istoric. Una dintre ele fiind aceea că limbile au pornit din actuala Turcie, dar cu câteva mii de ani mai devreme decât stipula teoria cu Rusia.

Limbajul, la fel ca materialul genetic, se transmite de la o generație la alta, astfel, cercetătorii au ajuns la conculzia că limbile indo-europene își au originea în Anatolia.

Citește și:

O stație spațială ar putea să se prăbușească într-un oraș

Lasa un comentariu