Justitie Prima pagina

Asociaţia Magistraţilor, reacţie la „tăierea” pensiilor magistraţilor: „Motivul ce ni se oferă nu a fost însoţit de nicio analiză, de nicio cifră”

Publicat de Grigore Bogdan
Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) şi Asociaţia Procurorilor din România (APR) au reactionat la anuntul MF privind „tăierea” pensiilor magistraţilor, precizand ca masura nu are la bază nicio analiză, iar pensiile sunt un drept al magistraţilor, nu un privilegiu.

„Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) şi Asociaţia Procurorilor din România (APR) reamintesc faptul că au avut în vedere, în mod constant, în acţiunile şi luările lor de poziţie publică, în dialogul cu celelalte puteri ale statului şi în propunerile/observaţiile pe care le-au făcut cu privire la modificările legislative, respectarea independenţei justiţiei, ca pilon al statului de drept, precum şi respectarea independenţei magistraţilor, ca garanţie a dreptului la un proces echitabil, în contextul respectării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor. Prin urmare, AMR şi APR susţin demersurile îndreptăţite ale Consiliului Superior al Magistraturii, redate în comunicatul de presă de ieri, postat pe site-ul CSM, determinate de informaţiile apărute în spaţiul public privind propunerea Ministrului Finanţelor Publice de adoptare a unor măsuri legislative care ar duce la afectarea pensiilor magistraţilor”, se arată într-un comunicat de presă al celor două asociaţii, remis vineri MEDIAFAX.

„Motivul ce ni se oferă, şi anume cel al „secătuirii” bugetului statului, nu a fost însoţit de nicio analiză, de nicio cifră, de nicio prezentare concretă, de nicio comparaţie cu celelalte puteri, prin prisma condiţiilor în care se desfăşoară activitatea, responsabilităţilor, incompatibilităţilor, vulnerabilităţilor. Prin urmare, nu apare ca justificând, sub nicio formă, o astfel de măsură gravă, iremediabilă şi, incontestabil, profund vătămătoare, nu numai din perspectiva matematică a veniturilor, ci şi prin toate aspectele pe care le antrenează. Instituirea pensiilor magistraţilor, prin Legea nr. 92/1992 şi consolidarea lor prin Legea nr. 303/2004, a răspuns unei concepţii europene privind necesitatea asigurării independenţei financiare a magistraţilor. Aşadar, cuantumul pensiilor magistraţilor nu a fost şi nu este o „modă” cu inflexiuni locale sau un „cadou”, un privilegiu – cum foarte bine a subliniat CSM –, ci reprezintă un element necesar al respectării principiului independenţei acestora”, potrivit sursei citate.

Lasa un comentariu