Prima pagina Societate

Azi sunt sărbătoriți Sfinții Petru și Pavel

Publicat de Grigore Bogdan
Sfinții Petru și Pavel, patroni spirituali ai închisorilor, sunt sărbătoriți pe 29 iunie, zi în care au murit, în timpul prigoanei creştine declanşate de Nero.

Sfantul Apostol Petru a propovaduit in Ierusalim, Iudeea, Samaria, Asia Mica pana in Babilon si in ultima parte a vietii, la Roma. Sfantul Petru a murit rastignit pe cruce, cu capul in jos, in anul 67, pe 29 iunie.

Sfantul Apostol Pavel a pornit in trei mari calatorii misionare si a scris 14 epistole care se gasesc in Sfanta Scriptura. A fost decapitat din porunca imparatului Nero, in anul 67, potrivit crestinortodox.ro

Biserica Ortodoxă îi cinsteşte în mod special pe cei doi apostoli, rânduind o perioadă de post specială. Postul Sfinţilor Apostoli este unul dintre cele patru posturi de peste an, alături de cele ale Paştelui, Sfintei Maria şi Crăciunului.

În tradiția populară se spune că Sfântul Petru deține puterea de a arunca grindina pe pământ și că atunci când lovește din bici, sar scântei care pe pământ se tranformă în licurici. Pe 29 iunie, credincioșii dau de pomană pentru sufletele morților, iar femeile împart oale cu apă ca aceștia să aibă ce să bea.

În ziua Sfinților Apostoli Petru și Pavel oamenii pot lucra, dar nu pot toarce pentru a nu se întoarce colacii de la morți. Femeile nu au voie să mănânce mere pentru a nu îi supăra pe morți. De asemenea, se spune că până în această zi nu se scutură merii.

sursa foto: http://www.timisoarastiri.ro

Lasa un comentariu