Finante & Afaceri Prima pagina

BNR: 2,36% este noul indice de referinţă pentru creditele în lei

Publicat de Grigore Bogdan
Banca Naţională a României (BNR) a publicat indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), care va înlocui ROBOR, si în funcţie de care sunt calculate dobânzile la creditele în lei.

Indicele ROBOR la 3 luni era, în 30 aprilie, 3,37%. Noul indice de referinţă pentru creditele în lei este de 2,36%. Acest indice se calculează ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din ultimul trimestru al anului trecut.

”Metodologia de calcul şi politica de publicare sunt prezentate în Regulile privind calcularea şi publicarea indicelui zilnic şi a indicelui de referinţă trimestrial (denumit indicele de referinţă pentru creditele acordate consumatorilor – IRCC) reglementaţi de OUG nr. 19/2019 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, care se vor publica pe website-ul Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză”, se menţionează într-un comunicat al BNR. Acest indice va fi valabil timp de două luni.

Din 2 mai, BNR va publica indicele zilnic şi, la sfârşitul fiecărui trimestru, valoarea actualizată a indicelui de referinţă pentru creditele consumatorilor.

Lasa un comentariu