Opinii Prima pagina

C. T. Popescu, analiză a referendumului pe justiție convocat în aceeași zi cu alegerile europarlamentare: „Este mai importantă în acest moment schimbarea echilibrului politic decât ajungerea lui Iohannis la Cotroceni”

Publicat de Grigore Bogdan
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat la Digi24 convocarea referendumului în aceeași zi cu alegerile europarlamentare din 26 mai, considerând că este făcut de președintele Iohannis pentru a-l ajuta să obțină un al doilea mandat, spre deosebire de votul la alegerile europarlamentare, care poate fi mult mai important pentru România in momentul de fata.

„Președintele poate să fie ales (pentru al doilea mandat), dar asta nu rezolvă problema controlului asupra Guvernului, problema majorității parlamentare și, după cum ați văzut, preşedintele poate să facă din ce în ce mai puține lucruri pentru a se opune acestei majorități și acestui guvern. Deci este mai importantă în acest moment schimbarea echilibrului politic decât ajungerea lui Iohannis la Cotroceni”, spune Cristian Tudor Popescu.

Ideea de a asocia referendumul unor alegeri i-a adus aminte lui CTP de obiceiul vândutului cărților „la pachet” în librării, pe vremea lui Ceaușescu.

Înainte de 1989, cărțile se vindeau „la pachet”. Ca să se vândă cărțile nevandabile din stocul librăriilor, pachetul era așa: Cel mai iubit dintre pământeni, de pildă, al lui Marin Preda, care se vindea pe sub masă la un moment dat,  și Istoria presei comuniste din județul Prahova. Trebuia să le cumperi pe amândouă, nu aveai ce să faci, dădeai banul și scăpau și ei în felul acesta de stoc, a explicat Cristian Tudor Popescu la Digi24. „Întrebarea mea este: care e Marin Preda, pe 26 mai, și care e Istoria presei comuniste din Prahova? Deci, care dintre cele două (alegerile europarlamentare și referendumul președintelui – n.r.) va fi tractorul?”, se întreabă gazetarul, care a explicat apoi de ce nu e așa sigur că răspunsul ar fi „referendumul”.

„Referendumul acesta nu va fi pe persoană fizică. Nu figurează Iohannis în întrebare. Iohannis poate să facă multă agitație. Cum și face: toată această punere în scenă cu „aproape hotărât”, acum ne spune „da, pe 26 mai”. Dar nu spune întrebarea. Filează cărțile acum, legumește informația, care face parte dintr-un show. Consultările și ele sunt parte din show (…) Totul este o mimare a meditației, a gândirii și consultării. Știa foarte bine că o să-l facă, l-a pus în scenă așa… Nu ne-a spus întrebarea nici acum, asta e pentru etapa următoare”, arată CTP.

Lasa un comentariu