Utile

Când nu votezi, cu cine votezi

Statele care au cea mai îndelungată și neîntreruptă tradiție a votului universal sunt Franța și Elveția (de la 1848). Noua Zeelandă a fost primul stat din lume care a introdus votul universal pentru femei și bărbați, în 1893. În România, votul universal a fost introdus în 1918, iar primele alegeri universale au fost în 1919.

Un scurt fragment din istorie spre care ar fi folositor să ne întoarcem de câte ori înjurăm printre dinți sau chiar puternic sonor. Nu ne place? Votul e singurul instrument democratic.
Joi noaptea, pe blogul lui, Vlad Petreanu a postat un scurt „remake” pentru situația din 2016: „În orice caz, proporția atât de mare de persoane care nu votează nu înseamnă, cumva, că partidul care câștigă alegerile, indiferent care ar fi acesta, n-ar avea legitimitate să guverneze. Are, evident, că asta e regula jocului. Cu reprezentativitatea stă mai prost și aici trebuie să lucrăm, pentru că, iată, cu votul unei minorități hotărâte și cu indiferența unei majorități autiste, un partid rău-intenționat poate face o mulțime de pagube în statul român, care ajung să afecteze, în cele din urmă, și majoritatea placidă”.

Lasa un comentariu