Prima pagina Turism

Capitala Croației, accesibilă și foarte aproape pentru români

Publicat de Diana F
Veste bună pentru cei care vor să meargă la Marea Adriatică cu avionul! Peisajele superbe ale Croației vor fi mult mai aproape după ce compania Croatian Airlines, deținută de statul croat, a intrat pe piața românească.

Zborul inaugural a avut loc ieri, între Zagreb și București, cu 73 de pasageri la bord, care au aterizat ieri pe aeroportul Henri Coandă.

Cursele București-Zagreb și retur sunt programate începând din luna octombrie 2017 și vor avea o frecvență de trei zboruri pe săptămână – luni, miercuri și vineri. Prețul unui bilet dus-întors pornește de la 179 de euro.

”În sezonul de vară, până în luna octombrie, de la București vor pleca circa 10.000 de pasageri în Zagreb. Nu știm dacă aceasta este destinația finală sau dacă Zagrebul este un zbor de conexiune”, a declarat directorul general și președintele Croatia Airlines, Kresimir Kucko, la conferința de presă organizată pe aeroportul Otopeni.

Compania aeriană croată estimează că va transporta în acest an aproximnativ 2 milioane de pasageri, în creștere cu 7% față de anul trecut, ceea ce indică un trafic similar cu cel al companiei românești de stat Tarom, care a pierdut masiv cotă de piață în ultimii ani. ”În 2018, preconizăm că această cursă va avea loc tot anul”, a menționat Kucko.

Croatia Airlines zboară în acest an către 39 de destinații în 24 de state europene, compania având 14 aeronave în flotă. Discuțiile privind operarea acestui zbor de către Croatia Airlines au început în urmă cu 7-8 ani.

CE POȚI VIZITA ÎN ZAGREB

În Zagreb sunt numeroase obiective turistice, pentru ca Zagreb este de fapt compus din 2 orase. Exista Orasul de Jos (Lower Town), plin de bulevarde largi, piete uriase si cu o arhitectura secessionista. Apoi, exista Orasul de Sus (Upper Town), care este confortabil, intim si medieval in ambianta. Granita dintre cele 2 orase este Trg Jelacica (care se pronunta yell-atch-itsa), care este piata centrala din Zagreb si un binecunoscut loc de intalnire. Veti ajunge acolo mai devreme sau mai tarziu, pentru ca toate drumurile si tramvaiele par sa duca acolo. Este dominata de o statuie a eroului croat, Josip Jelacic, amplasata in centru.

Catedrala din Zagreb

Catedrala din Zagreb, situata in Kaptol si este cea mai renumita cladire din acest oras. Acesta este dedicata Inaltarii Maicii Domnului, Sf. Stefan si Sf. Ladislau. Catedrala este in stil gotic, si reprezinta o mare valoare arhitectonica. Turlele sale pot fi vazute din mai multe locatii din oras. O catedrala a fost amplasata in acest loc, de sute de ani. Structura actuala a fost construita in a doua jumatate a secolului al XIII-lea.

Piata Jelacic

In inima orasului Zagreb se afla piata Jelacic de unde puteti ajunge, dupa o scurta plimbare, la majoritatea principalelor atractii din acest oras. De asemenea, puteti ajunge rapid la liniile de tramvai ale orasului, la cafenelele insirate pe strazi si la magazine. Statuia ecvestra, din bronz, a lui Ban Jelacic, erou national al Croatiei si viceregele monarhiei austro-ungare, este elementul central al pietii. Ea este inconjurata de cladiri elegante, secesioniste.

Turnul Lotrscak

Una dintre principalele atractii din Zagreb este Turnul Lotrscak, care a fost construit la mijlocul secolului al XIII-lea, cu scopul de a proteja poarta orasului de sud. Aceasta este cea mai bine prezervata constructie din sistemului defensiv al orasului. In ultima suta de ani, o salba de tun a fost trasa in fiecare zi la pranz, comemorand un eveniment din istoria Zagrebului. Turnul poate fi urcat pentru o vedere de 360 ​​de grade a orasului Zagreb si a imprejurimilor sale.

Muzeele din Zagreb

Muzeul cel mai faimos din Zagreb este Muzeul Mimara, care se mandreste cu o colectie arheologica, cu o colectie din Extremul Orient, cu obiecte de arta si lucrari ale unor binecunoscuti pictori europeni, cum ar fi Rembrandt, Rubens, Dyck Van, Vasquez, Murillo, Goya, Manet, Renoir si Degas. Recent, autenticitatea multor dintre lucrari a fost pusa sub semnul intrebarii. Atribuirea si restaurarea lucrarilor de arta a stat sub semnul hazardului, si asta este spus cu  amabilitate.

Iubitorii de arta vor prefera galeria Strossmayer Gallery of old Masters, care afiseaza lucrari ale lui Bellini, Veronese, Bruegel si Carpeaux, precum si celebra dala Baska, cel mai vechi exemplu al scrisului glagolitic in Croatia nativa. Galeria se afla in mijlocul pietii Zrinjevac Square din Zagreb, o parte a „potcoavei verde”(green horseshoe), un parc verde si odihnitor aflat in mijlocul orasului.

Muzeul Etnografic (Ethnografic Museum) este locul ideal unde puteti merge daca sunteti curiosi cu privire la natura si originile culturii croate. Costumele populare din diferitele regiuni, obiectele de artizanat, uneltele si instrumentele evidentiaza unicitatea culturii croate. In apropiere, Muzeul Arheologic (Archaeological Museum) afiseaza artefacte ce dateaza din preistorie pana in Evul Mediu, precum si cea mai mare colectie de monede din Europa.

Cele mai multe muzee sunt in Orasul de Jos (Lower Town), unde gasiti si Muzeul orasului (City Museum), dedicat zugravirii istoriei orasului Zagreb, prin arta, mestesuguri si un model la scara redusa, al vechiului oras Zagreb. Cel mai faimos sculptor al Croatiei, Ivan Mestrovic, a avut un studiu in Orasul de Sus. Acum Mestrovic Studio este o atractie majora pentru fanii artei sale, care vin pentru a vedea sculpturile, desenele si litografiile, de la inceputul

Lasa un comentariu