Opinii Prima pagina

Care-i legătura dintre Florian Coldea și Codruța Kovesi? Ion Cristoiu scrie despre dedesubturile îndepărtării celor doi prin semnătura lui Iohannis

Publicat de Grigore Bogdan
Ion Cristoiu subliniază, pe blogul personal, legăturile dintre Coldea si Kovesi, cei care au alcătuit binomul SRI-DNA, responsabil de ilegalitățile comise atît de SRI, cît și de DNA, dar și faptul că cei doi au fost demiși ca urmare a semnăturii lui Klaus Iohannis. Cristoiu crede că Iohannis a urmărit, prin aceste  jocuri de culise, să-și recupereze capitalul politic pentru a candida din nou la președinția României.

”Codruța Kovesi și Florian Coldea au multe note comune:

– Au fost amîndoi descoperiri ale lui Traian Băsescu, nu dintre cele mai nimerite.

– Au alcătuit amîndoi Binomul SRI-DNA, responsabil de ilegalitățile comise atît de SRI, cît și de DNA.

– N-au demisionat după plecarea lui Traian Băsescu de la Cotroceni. S-au oferit cu arme și bagaje noului Stăpîn.

– Au fost amîndoi dați afară din funcție prin semnătura finală a lui Klaus Iohannis.

Avînd în vedere aceste note comune, e mai mult decît interesant să comparăm felul în care s-a purtat președintele în fiecare dintre cele două cazuri.

Așa cum se vede de mai sus:

În cazul lui Florian Coldea, președintele a ieșit în public pentru a anunța c-a semnat decretele de plecare din funcție. În cazul Codruței Kovesi, anunțul privind revocarea a fost făcut de purtătoarea de cuvînt a președintelui. Mulți, mai ales dintre smiorcăitorii la căderea Slujirii, au pus asta pe seama spaimei lui Klaus Iohannis de a nu-și asocia imaginea cu decapitarea Codruței Kovesi și prin asta de a nu-și micșorara capitalul politic. Despre impactul revocării asupra capitalului politic al lui Klaus Iohannis s-au lansat multe considerații, toate dominate de teza că președintele a pierdut în favoarea lui Dacian Cioloș, deoarece iubitorii Codruței nu i-o vor ierta niciodată. S-a mers pînă acolo încît s-a profețit pierderea alegerilor de către Klaus Iohannis. O prostie din mai multe puncte de vedere:

Pînă la alegeri mai e vreun an și jumătate. Impactul revocării se va resorbi rapid. PSD va face suficiente prostii și aroganțe pentru ca președintele să-și recupereze capitalul politic asumîndu-și rolul de Opoziție la majoritatea parlamentară. Dacă într-adevăr a fost vorba de o pierdere cît de cît.

Klaus Iohannis a anunțat deja că va candida. Din acel moment, forțele anti-PSD au un candidat și încă unul bine plasat dacă ne gîndim că acesta e președintele în exercițiu. Desigur, în primul tur vor fi mai mulți candidați din partea Dreptei. Unul dintre aceștia va intra inevitabil în turul al doilea. Își imaginează cineva că acest candidat va fi altul decît președintele în exercițiu?

Nu cred că în cazul Codruței Kovesi a fost vorba de temerea că prin participarea sa directă ar fi riscat electoral. Cred că e vorba de expresia unei ranchiune tipice lui Klaus Iohannis. Deși i s-au trimis mai multe semnale Codruța Kovesi a refuzat să demisioneze. Pe lîngă faptul c-ar fi ieșit din scenă mult mai elegant, Codruța Kovesi l-ar fi scutit pe Klaus Iohannis de dificultățile revocării de către el. Ca să nu mai spunem că TeFeLiștii n-ar mai fi fost obligați să se împartă între Codruța Kovesi și Klaus Iohannis. Demisia ar fi fost pusă pe seama manevrelor PSD, manevre cu care Klaus Iohannis n-ar fi fost de acord. Codruța Kovesi ar fi ieșit din scenă cu o mult mai mare zestre politică.

În cazul lui Florian Coldea președintele a ținut să spună unele lucruri despre domeniul de activitate al demisului. A avertizat asupra politizării Serviciilor, dar în același timp a semnalat și pericolul implicării serviciilor în politică. În cazul Codruței Kovesi a fost evitată orice referire la activitatea DNA, deși asta s-ar fi impus. De ce ? Pentru a nu lăsa impresia, ca în cazul Florian Coldea, că demiterea ar fi și rezultatul unei nemulțumiri a președintelui față de prestația DNA.

Nici în cazul Florian Coldea, nici în cazul Codruța Kovesi, președintele n-a binevoit să spună cîteva cuvinte frumoase, sau măcar să le mulțumească celor doi, pentru activitatea de pînă acum. Ca să nu spun c-ar fi fost normal ca fiecare dintre cei doi să fie decorat de președinte.

Ce spun aceste observații ivite din raportarea cazului Florian Coldea la cazul Codruța Kovesi?

Rămîne fiecăruia dintre noi să dea răspunsurile cuvenite”, scrie Ion Cristoiu, pe blogul personal.

Lasa un comentariu