Justitie Prima pagina

CCR dezbate iniţiativa USR „Fără penali în funcţii publice”

Publicat de Grigore Bogdan
CCR va dezbate iniţiativa legislativă de revizuire a Constituţiei „Fără penali în funcţii publice”, care aparţine USR, prin care se doreşte ca persoanele condamnate definitiv să nu mai ocupe funcţii publice.

Curtea Constituţională a decis, pe 26 martie, amânarea discuţiei în ceea ce priveşte iniţiativa legislativă „Fără penali în funcţii publice”, de revizuire a Constituţiei.

Judecătorii CCR au motivat amânarea pentru a face o analiză aprofundată asupra iniţiativei şi să verifice dacă demersul cetăţenesc respectă limitele Legii fundamentale, potrivit unor surse juridice.

Curtea va verifica dacă iniţiativa cetăţenească a USR îndeplineşte condiţiile tehnice, respectiv numărul de semnături.

Iniţiativa Fără Penali în funcţii publice propune ca articolul 37 din Constituţie, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, având următorul conţinut: „Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”.

Lasa un comentariu