Justitie Prima pagina

CCR a dezbătut conflictul juridic între Parlament şi Curtea Supremă pe tema completurilor specializate. Iordache şi Tarcea şi-au prezentat argumentele

Publicat de Grigore Bogdan
CCR a dezbătut conflictul juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), pe Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, pe tema completurilor specializate. La dezbaterea din Parlament au participat Florin Iordache şi preşedintele ÎCCJ Cristina Tarcea.

„ÎCCJ a refuzat să constituie secţii specializate pentru infracţiuni de corupţie, aşa cum prevede legea adoptată de Parlament. Vă solicit să constataţi că sunt îndeplinite condiţiile legale pentru constatarea conflictului. Să transmiteţi să calea de urmat ulterior. Această cerere e admisibilă pentru că există o situaţie conflictuală generată de depăşirea competenţelor constituţionale de către cea dintâi. Conflictul e evident cât vreme prin refuzul de aplicare a legii de către ÎCCJ. Dacă in forma iniţială era facultativă constituirea completurilor specializate, ulterior constituirea lor a devenit obligatorie. În cadrul speţei penale a ÎCCJ nu au fost constituite complete specializate ceea ce generează violarea principiului separaţiei puterii şi a dreptului la un proces legal. Situaţia a generat un conflict juridic de natură constituţională care poate fi judecat numai de CCR”, a afirmat Florin Iordache.

„Începând cu anul 2011, a fost garantat la nivel legislativ un principiu fundamental al dreptului la un proces echitabil, acela al repartizării aleatorii a dosarelor. Ori repartizarea aleatorie a dosarelor înseamnă o paletă cât mai extinsă a completurilor deschise în sistem informatic, pentru a prelua un anumit dosar. Ce ni se cere acum? Ni se cere să ignorăm principiul repartizării aleatorii (…) şi ni se mai cere să punem ‘cu mâna’ judecătorii care vor alcătui completurile specializate, două sau trei, în materie de corupţie”, a afirmat Cristina Tarcea, miercuri, la Parlament.

Lasa un comentariu