Politică Prima pagina

CCR, motivare pe tema constituirii completurilor specializate: CSM trebuia să stabilească criteriile de selecţie a magistraţilor care judecă cazurile de corupţie

Publicat de Grigore Bogdan
Curtea Constituţională a României a publicat motivarea privind conflictul dintre Parlament şi ICCJ pe tema constituirii completurilor specializate. Concluzia CCR este că CSM avea obligatia de a stabili criteriile de selecţie a magistraţilor care judecă cazurile de corupţie.

„Din răspunsul primit de la Consiliul Superior al Magistraturii, rezultă că tribunalele şi curţile de apel s-au preocupat în sensul aplicării art.29 alin.(1) din Legea nr.78/2000, solicitând CSM aprobarea înfiinţării de completuri specializate cu privire la judecarea cauzelor ce au ca obiect infracţiuni stabilite prin Legea nr.78/2000. În comparaţie şi în contrast cu situaţia antereferită, la nivelul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nu au existat astfel de preocupări, ceea ce a dus la judecarea, în primă instanţă, a tuturor cauzelor având ca obiect infracţiunile reglementate de Legea nr.78/2000 de oricare dintre completurile de judecată existente la nivelul Secţiei penale a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”, se arată în motivare.

Lasa un comentariu