Vocea Bucurestiului

Ce cheltuieli va face PMB în 2018

Publicat de Anca D
Bugetul Primăriei Municipiului Bucuresti pentru anul 2018 este finalizat. El urmează să fie supus votului Consiliului General al Muncipiului București (CGMB).

Sume consistente sunt alocate investițiilor în sănătate, în achiziționarea de material rulant nou pentru RATB, construcției de locuințe, gradinițe, săli de sport, consolidării clădirilor cu risc seismic, dar și investiții în sistemele de utilități, extinderea rețelelor de apă și canalizare.
În 2018, Primăria Capitalei propune alocarea sumei record de peste 111 milioane de euro, pentru cele 19 spitale pe care le administreaza. Comparativ cu bugetul anilor precedenti 2016 şi 2017, (în care bugetul a fost de 43.960.000 euro si, respectiv 53.428.000 euro), bugetul anului 2018 este aproape dublu.
Peste 231 milioane de euro sunt prevăzute pentru infrastructura rutiera si fluidizarea traficului, dotări, investiţii si subvenţii pentru transport in comun, investiţii în lucrări care vor genera diminuarea aglomeraţiei în trafic. Se intenţionează şi achiziţia a 400 de autobuze Euro 6, 100 de troleibuze, 100 de tramvaie si 42 autobuze electrice cu aproximativ 32 milioane euro.
De asemenea, se alocă 56 de milioane de euro pentru îmbunătăţirea sistemului rutier, semaforizare inteligentă, managementul traficului,
Anul acesta, Municipalitatea demarează 14 proiecte de construire de parcări subterane şi supraterane pentru care a alocat, pentru inceput, aproximativ 11 milioane de euro.
Pentru consolidarea imobilelor cu risc seismic au fost prevăzute aproximativ 10 milioane euro. Sume importante sunt şi pentru construirea de locuinţe, grădiniţe şi săli de sport – 47,5 milioane euro.
Directia de Urbanism va lansa un concurs international de soluţii – aproximativ 1 milion de euro – pentru regenerarea urbana a zonei Magheru şi încă un concurs – 186.000 euro, pentru str. Berzei şi amenajarea Pieţei Matache. Pentru reabilitarea şi modernizarea Centrului Cultural Lumina au fost vrevăzuţi 460.000 euro.
Sunt prevăzuţi 2,2, milioane euro pentru facilitarea accesului în institutii publice a persoanelor cu handicap. Studiilor de oportunitate referitoare la Strategia SMART CITY li s-au alocat 150.000 euro. Restaurarea şi punerea în valoare a Curţii Vechi va costa 1,4 milioane euro. Pentru lucrări de conservare şi revitalizare a Parcului Carol şi a Parcului Cismigiu sunt prevăzute 68.000 euro.
Acvariu public cu centru de cercetare – studii si consultanta: 151.000 euro
Pentru crearea unui Parc de distracţii şi agrement – studii şi consultanţă, concesiune lucrari se vor cheltui 151.000 euro. 214 milioane de euro au fost prevăzuţi pentru investitii in sistemele de utilităţi, extinderea reţelelor de apă şi canalizare, staţia de epurare Glina, iluminat public si subvenţia energiei termice.
Alte 113 milioane de euro sunt menţionate pentru asistenţa socială şi stimulente.
Pentru teatre, muzee şi alte instituţii de cultură, bugetul propus pentru acest an este de peste 76 milioane euro.

Lasa un comentariu