Opinii

Ce i-a descurajat cel mai tare pe români, în 2017

Publicat de Anca D
Aproape 60% dintre români sunt, la sfârșitul lui 2017, nemulţumiţi de felul în care trăiesc. Procentele care măsoară ce părere avem despre direcția în care se îndreaptă ţara sunt la un minim istoric.

În topul îngrijorărilor remarcăm criza politică, percepută ca o amenințare la adresa vieţii personale şi sociale.
Uniunea Europeană şi primarul localităţii sunt singurele instituţii care depăşesc nivelul de 50% încredere din partea românilor, următoarele fiind mass-media şi Preşedinţia României, aflate în jurul pragului de 40%. Banca Naţională a României se situează în zona de 30% încredere, destul de scăzută faţă de ultimii ani, iar ONG-urile sunt apreciate doar de un sfert din populaţie.
Femeile, comparativ cu bărbaţii consideră că lucrurile în România merg într-o direcţie greșită în pondere ușor mai ridicată, în timp ce, pentru un sfert dintre respondenţii de peste 65 de ani, lucrurile merg într-o direcţie bună (proporţie semnificativ mai ridicată comparativ cu celelalte categorii de vârstă).
Românii sunt mai pesimişti decât în alţi ani și 46% dintre noi credem că o să ne meargă mai prost. Cei care sunt optimişti cu privire la viitor abia depăşesc un sfert din populaţia ţării. Cei cu vîrste între 35 şi 65 de ani au cel mai mare pesimism.
Categoriile de populaţie care susţin în pondere mai ridicată ideea potrivit căreia România ar trebui să aibă o relaţie mai bună cu Germania în anul 2018 sunt bărbaţii, persoanele peste 35 de ani și respondenţii din Transilvania și Banat.
O relaţie mai bună cu SUA este susţinută în proporţie mai ridicată de persoanele de peste 65 de ani, comparativ cu celelalte categorii de vârstă.
Cu cât sunt mai tineri sau mai puţin educaţi, cu atât respondenţii consideră în proporţie mai redusă cum că în 2018 ar trebui ca România să aibă o relaţie mai bună cu Moldova.
Sunt concluziile desprinse dintr-un sondaj realizat de IRES şi prezentat drept bilanţul politic al anului 2017, conform Digi24.
Directorul IRES, Vasile Dâncu, semnalează şi dinamica atipică a lui 2017: „Anul care urmează alegerilor este, în cele mai multe situaţii, un an fără probleme sau crize majore. Este anul în care funcţionează aşa-numita lună de miere pentru cei care iau puterea. Cei care câştigă alegerile sunt împinşi de către consilieri şi strategi să îndeplinească promisiuni electorale importante, lucru care consolidează puterea, dar şi încrederea sau simpatia publică. Cei intraţi în opoziţie îşi revin cu greu după înfrângere, de regulă, suportă congrese sau schimbări de lider sau a echipei de conducere. Nu este cazul României, deşi 2017 avea toate şansele să devină un an liniştit. Coaliţia câştigătoare realizase un scor neaşteptat, iar pierzătorii aveau probleme de lider şi de coeziune internă”, transmite Digi24.
.

Lasa un comentariu