More

  Ce este glutenul

  Ce este glutenul?

  Glutenul este un tip de proteina care se gaseste in cerealele precum orzul, graul si secara. Este unul dintre principalele ingrediente ale produselor alimentare, inclusiv paine, paste fainoase, biscuiti si produse de patiserie. Glutenul ajuta produsele alimentare sa aiba consistenta si forma, iar de asemenea, acesta poate ajuta la ameliorarea gustului si arii. Glutenul poate fi gasit in multe produse alimentare, inclusiv sosuri, sosuri pentru gratar, condimente si produse de panificatie. Unele produse din carne, cum ar fi carnatii si pierderile, pot sa contina gluten.

  Cum afecteaza glutenul persoanele cu boala celiaca?

  Persoanele cu boala celiaca sunt alergice la gluten sau prezinta o intoleranta la gluten. Boala celiaca este o afectiune autoimuna cronica in care sistemul imunitar reacționează la prezența glutenului, provocând leziuni ale mucoasei tractului digestiv. Boala celiaca este cea mai frecventa forma de intoleranta la gluten si afecteaza unii oameni de orice varsta. Boala celiaca poate provoca simptome cum ar fi greata, dureri abdominale, diaree, oboseala si pierderea in greutate. Boala celiaca poate fi tratata prin eliminarea glutenului din alimentatia zilnica.

  Care sunt produsele care contin gluten?

  Produsele care contin gluten sunt, de obicei, produsele care sunt facute din cereale precum graul, orzul si secara. Aceste produse includ paine, paste fainoase, produse de patiserie, biscuiti si produse de panificatie. Unele produse de carne prelucrate, cum ar fi carnatii si pierderile, pot contine gluten. De asemenea, sosuri, sosuri de gratar, condimente si produse de patiserie pot contine gluten. Cel mai important lucru pe care trebuie sa-l stii despre gluten este ca acesta poate fi prezent in multe alte alimente si produse pe care nu le-ai asocia cu glutenul.

  Ce alimente sunt sigure pentru persoanele cu boala celiaca?

  Exista multe alimente sigure pentru persoanele cu boala celiaca. Acestea includ produse alimentare fara gluten, cum ar fi orezul, porumbul, cartofii, soia, nucile, quinoa, fasolea, carnea si pestele. De asemenea, produsele alimentare fara gluten nu contin gluten, dar trebuie verificate eticheta pentru a fi siguri. Este, de asemenea, important sa verificati eticheta produselor, deoarece chiar si produsele fara gluten pot contine materii prime care contin gluten, precum si alte produse alimentare prelucrate in acelasi loc cu produsele cu gluten.

  Care este modul cel mai bun de a evita glutenul?

  Modul cel mai bun de a preveni consumul de gluten este sa cititi eticheta produselor si sa cumparati produse alimentare care sunt etichetate ca fiind fara gluten. Este, de asemenea, important sa intelegeti reziduurile de gluten si cum acestea afecteaza persoanele cu boala celiaca. Daca sunteti intolerant la gluten, este recomandat sa evitati produsele prelucrate precum painea, pastele si produsele de patiserie, precum si sosurile, sosurile pentru gratar, condimentele si produsele de carne prelucrate. In plus, trebuie sa fii atent la produsele care pot contine materii prime care contin gluten, cum ar fi malaiul si orzul.

  Ce se intampla daca se consuma gluten?

  Unii oameni pot tolera glutenul fara probleme, in timp ce alții pot prezenta simptome fizice sau psihice. Persoanele cu boala celiaca trebuie sa evite glutenul si sa fie atente la alimentele care pot contine gluten. Daca persoanele cu boala celiaca consuma prea mult gluten, poate provoca simptome cum ar fi diareea, dureri abdominale si greata. De asemenea, consumul prea multor produse care contin gluten poate provoca simptome neurologice, cum ar fi oboseala si dureri de cap. In plus, pot aparea simptome precum pierderea in greutate si anemie.

  Concluzie

  Glutenul este o proteina prezenta in produsele alimentare care ajuta la consistenta si forma produselor si poate ameliora gustul si aromele. Glutenul poate provoca simptome severe in persoanele cu boala celiaca, care trebuie sa fie atente la produsele care contin gluten. Exista multe alimente sigure pentru persoanele cu boala celiaca, care pot fi gasite la magazinele de alimente sanatoase. Cei mai buni modul de a preveni consumul de gluten este sa cititi eticheta produselor si sa cumparati produse alimentare etichetate ca fiind fara gluten. Daca persoanele cu boala celiaca consuma prea mult gluten, pot aparea simptome cum ar fi diareea, dureri abdominale si oboseala.

  Ultimele Articole

  Articole Asemanatoare