Ce este maiaua?
Maiaua este o bautura traditionala din Grecia, produsa din fermentarea mustului de struguri. Este numita si „vinul alb grec” si se prepara prin adaugarea de drojdii si zahar in suc de struguri. Maiaua este foarte populara in Grecia si in alte tari din sudul Europei. Ca si alte bauturi fermentate, maiaua contine alcool etilic si poate avea un continut de alcool de pana la 12%. Maiaua este, de asemenea, o bautura foarte versatila, fiind consumata atat calda, cat si rece.
Istoria maiauei
Cel mai probabil, maiaua se trage din vinul care a fost produs in regiunea Greaca incepand din secolul al IV-lea inainte de Hristos. Cea mai veche mentionare a acestei bauturi se gaseste in Homeros, care scria despre „vinul de miere”. Maiaua a devenit populara in Grecia in secolul al XVIII-lea, cand a devenit o bautura preferata a aristocratilor greci. Acestia au numit-o „vinul alb grec”, dandu-i numele pe care il are si astazi.
Producerea maiauei
Maiaua se produce prin adaugarea de drojdie si zahar la mustul de struguri si lasa la fermentat intr-un recipient, acoperit cu o bucata de material, pana cand vinul devine alcoolizat. Apoi, bautura este stocata in butelii de sticla. Maiaua este, de asemenea, una dintre bauturile care se pot prepara acasa, folosind drojdie, zahar si must de struguri proaspeti. Procesul de fermentare poate dura pana la 6 saptamani si poate rezulta in o bautura cu alcool de pana la 12%.
Tipuri de maiaua
Exista mai multe tipuri de maiaua, in functie de gradul de dulceata. Unele tipuri sunt dulci, altele sunt semi-dulci, iar altele sunt seci. De asemenea, exista si maiaua aromatizata, adaugandu-se diverse arome pentru a da bauturii un gust si un miros special. Mai exista si maiaua bruta, cu un continut mai ridicat de alcool, care poate ajunge chiar si la un grad de 18%.
Servirea maiauei
Maiaua poate fi servita atat calda, cat si rece. Cand este servita calda, se amesteca cu o lingurita de miere si se adauga cateva picaturi de zeama de lamaie. Atunci cand este servita rece, se amesteca cu apa si se adauga cuburi de gheata. Maiaua poate fi servita cu diverse tipuri de mancare, inclusiv peste, carne de miel, salate si pizza. De asemenea, se poate consuma ca o bautura retete, inainte sau dupa masa, alaturi de alte alimente.
Beneficiile maiauei
Maiaua este mai sanatoasa decat alte bauturi alcoolice, datorita continutului sau scazut de alcool. De asemenea, poate ajuta la cresterea nivelului de antioxidant si poate fi benefica pentru sanatatea inimii, prin reducerea riscului de boli cardiovasculare. In plus, maiaua contine substante benefice, cum ar fi acidul tartric si acidul lactic, care ajuta la reducerea colesterolului si la prevenirea diferitelor afectiuni digestive.
Concluzie
Maiaua este o bautura traditionala din Grecia, derivata din vinul grec vechi, care se prepara prin fermentarea mustului de struguri. Maiaua contine alcool etilic si poate avea un continut de alcool de pana la 12%. Exista mai multe tipuri de maiaua, in functie de gradul de dulceata, si poate fi servita atat calda, cat si rece. Maiaua poate ajuta la cresterea nivelului de antioxidant si poate avea beneficii asupra sanatatii inimii si a digestiei.