More

  Ce este robor

  Ce este robor?

  Robor este un indice de referinta bursiera utilizat in Romania pentru a masura costurile si randamentele creditelor pe termen scurt. Acesta este alcatuit din cel mai lichid si mai tranzactionat titlu de valoare din Romania si este introdus pentru prima data in 2014. Acesta este utilizat pentru a calcula dobanzile oferite de bancile comerciale pentru creditele pe termen scurt, precum si pentru a masura randamentul dobanzilor la anumite titluri de valoare.

  Cum functioneaza robor?

  Robor se bazeaza pe valorile de tranzactionare din piata secundara a unor titluri de valoare emise de statul roman. Aceste titluri de valoare emise de statul roman sunt cunoscute sub numele de "Titluri de stat". Acestea sunt tranzactionate pe o piata secundara in cadrul careia bancile comerciale pot cumpara si vinde titluri de stat pentru a-si schimba expunerea la risc. Robor se bazeaza pe aceste titluri de valoare pentru a masura costul si randamentul la creditul pe termen scurt.

  Care sunt componentele robor?

  Robor este alcatuit din 6 titluri de valoare diferite emise de statul roman. Aceste titluri de valoare sunt: Titluri de stat cu scadenta la 1 lună, Titluri de stat cu scadenta la 3 luni, Titluri de stat cu scadenta la 6 luni, Titluri de stat cu scadenta la 9 luni, Titluri de stat cu scadenta la 12 luni si Titluri de stat cu scadenta la 18 luni. Fiecare titlu de valoare al Robor se bazeaza pe valorile de tranzactionare din piata secundara a titlurilor de stat pentru a masura costul si randamentul la creditul pe termen scurt.

  Cum este calculata roba?

  Robor este calculat in mod automat de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR) in fiecare zi lucratoare, la inceputul fiecarei zile lucratoare. Acest indice este calculat ca fiind media ponderata a dobanzilor exercitate in piata secundara a titlurilor de stat si este afisat in fiecare zi lucratoare pe site-ul BNR. Acesta este introdus pentru a reflecta costul si randamentul creditelor pe termen scurt pe piata din Romania.

  Cum este utilizata roba?

  Robor este utilizat in Romania pentru a masura costul si randamentul creditelor pe termen scurt si pentru a calcula dobanda la aceste credite. Acesta este utilizat in mod special de catre bancile comerciale pentru a calcula dobanda la creditele pe termen scurt oferite de ele. De asemenea, acesta poate fi utilizat pentru a masura randamentul la anumite titluri de valoare.

  Care sunt avantajele robor?

  Robor are mai multe avantaje pentru persoanele care fac cumparaturi pe credit. Acesta permite persoanelor sa obtina o imagine clara asupra costurilor si randamentului creditului pe care il primesc, precum si asupra dobanzilor la care sunt eligibile. De asemenea, acesta ofera bancilor comerciale si altor institutii financiare o metoda de a calcula dobanzile la creditele pe termen scurt si de a masura randamentul titlurilor de valoare.

  Ultimele Articole

  Articole Asemanatoare