More

    Ce este salariul brut

    Ce este salariul brut

    Salariul brut este indicatorul de baza al remunerarii pentru munca, fiind reprezentat de suma acordata angajatului, inainte de a aplica impozitele si contributiile sociale obligatorii. Acest salariu brut reprezinta venitul net al angajatului si nu poate fi mai mic decat salariul minim garantat in plata. Un salariu brut mai mare decat salariul minim garantat in plata poate fi negociat intre angajat si angajator, dar acest acord trebuie sa fie adus la cunostinta Inspectoratului Teritorial de Munca inainte de inceperea contractului de munca.

    Cum este calculat salariul brut

    Calcularea salariului brut se face in functie de numarul de ore lucrate saptamanal sau lunar si de salariul orar stabilit prin contractul de munca. In general, salariul brut se calculeaza prin inmultirea numarului de ore lucrate intr-o saptamana sau intr-o luna, cu salariul pe ora. Salariul brut poate fi platit intr-o singura transa sau in 12 transe, in functie de contractul de munca.

    Situatii speciale de calcul al salariului brut

    In anumite situatii speciale, salariul brut poate fi calculat si diferit fata de modul obisnuit. Astfel, in cazul persoanelor care activeaza mai putin de 15 ore pe saptamana, salariul se calculeaza in functie de numarul de ore lucrate si al salariului minim garantat in plata. In cazul personalului care lucreaza in ture, salariul orar se calculeaza prin impartirea salariului minim garantat in plata la numarul de ore pe care trebuie sa le lucreze, in functie de tura.

    Impozite si contributii pe salariul brut

    Conform legislatiei in vigoare, salariul brut trebuie sa fie supus impozitarii si contributiilor sociale. Astfel, se scad din salariul brut sumele datorate pentru contributiile sociale: contributia de asigurari sociale de sanatate, contributia de asigurari sociale de somaj, contributia de asigurari sociale de pensii, contributia la Fondul de Garantare a Asigurarilor Sociale de Stat si contributia pentru asigurarea drepturilor salariale. Apoi, se scade impozitul pe venitul salarial, in functie de nivelul de venit. Rezultatul final reprezinta salariul net care va fi virat angajatului.

    Reguli speciale si exceptii

    In Romania sunt reglementate cateva situatii speciale si exceptii in ceea ce priveste salariul brut. Astfel, persoanele care lucreaza in medii de munca speciale, precum zona montana, zona industriala, zona de securitate nationala, zona de siguranta publica, au un salariu brut majorat prin acordarea unor sporuri. De asemenea, anumite persoane, cum sunt studentii, pensionarii si somerii, au posibilitatea sa lucreze part-time, salariul brut fiind determinat in functie de numarul de ore lucrate.

    Concluzie

    Salariul brut este suma de bani primita de angajat inainte de aplicarea impozitelor si contributiilor sociale. Acesta se calculeaza in functie de salariul orar stabilit prin contractul de munca si de numarul de ore lucrate. Impozitele si contributiile sociale scad din salariul brut, rezultand salariul net. Exista situatii speciale si exceptii in ceea ce priveste salariul brut, cum ar fi persoanele care lucreaza in medii de munca speciale sau persoanele care lucreaza part-time.

    Ultimele Articole

    Articole Asemanatoare