Finante & Afaceri

Ce pot face și cum pot face jandarmii, de la dominarea fără armă a adversarului la moduri de tragere și secvențe de foc

Publicat de Grigore Bogdan
„Ghidul de intervenție profesională” din 2008 al Ministerului de Interne, destinat exclusiv personalului Jandarmeriei Române, explică pe 134 de pagini, ce pot face și cum pot face jandarmii, de la dominarea fără armă a adversarului la moduri de tragere și secvențe de foc, informeaza Digi24.

La subcapitolul „Folosirea pulverizatorului de mână cu substanțe iritant-lacrimogene” scrie cu litere mari, de tipar: „Atenție! Nu se pulverizează substanța direct în fața adversarului”.

„Folosirea eficientă şi oportună a gazelor este o metodă acceptată numai pentru imobilizarea persoanelor şi se realizează cu ajutorul pulverizatorului. Pulverizatorul de mână cu substanţe iritant – lacrimogene este destinat imobilizării unor persoane recalcitrante, dispersării unor grupuri de agresori sau evacuării acestora din încăperi şi ascunzători, fără a se produce vătămări corporale”, scrie în ghidul oficial, consultat de mai multe surse media, printre care stirileprotv.ro și ziare.com.

Se mai precizează că „distanța eficientă de folosire este de maximum 3 metri, dar nu mai puțin de 1,5-2 metri” și se atașează textului și o poză din care jandarmii să rețină că nu au voie să pulverizeze direct în față.

În ce privește zonele corpului asupra cărora jandarmii pot interveni, subcapitolul „Zone de acțiune și elemente de traumatologie” aduce lămuri.

„Zona roşie – dispusă la nivelul capului – este o zonă interzisă deoarece acţiunea în forţă asupra acesteia poate produce decesul adversarului. Evitând acţiunea asupra acestei zone se previn: riscurile traumatice mortale; contactul cu sângele adversarului (risc de îmbolnăvire hepatita C”, scrie în ghidul MAI.

Lasa un comentariu