Gastronomie

Ce să avem pe masă de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului

Publicat de Eugenia Popescu
Adormirea Maicii Domnului este o sarbatoare cu totul speciala in calendarul crestin. Este recomandat să avem pe masă de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului strugurii, painea din grau nou si porumb copt sau prajit.

Cele doua saptamani de post care preced ziua, sunt un pretext in plus pentru un festin. Adauga si faptul ca in mod traditional, la 15 august, de Sfanta Maria-Mare, erau coborate de la munte oile, iar proprietarii gustau, prima data, branzeturile noi.

Nu exista o traditie culinara de Sfanta Maria, dar sarbatoarea mai este numita si „Pastele de Vara”, motiv pentru care masa seamana mult cu cea de Pasti, dar fara oua rosii si pasca.

Traditionale sunt insa placintele – cu carne, branza sau legume, dar si drobul – asa ca cel de Pasti si, obligatoriu, un fel de mancare cu peste. La aceasta se adauga painea din grau nou si porumbul copt sau prajit.

De pe masa nu trebuie sa lipseasca strugurii, care, din aceasta perioada, sunt buni de mancat, dupa cum spune traditia populara, scrie secretulcunoasterii.ro.

Lasa un comentariu