Gastronomie Panorama

Cel mai scump condiment din lume, cultivat în Banat

Publicat de Sebastian A.

Vincent de Busson, un belgian stabilit în localitatea Berzovia, Caraș-Severin, cultivă pe o suprafața de 4.000 de metri pătrați șofran, cel mai scump condiment din lume, și care poate ajunge și la 30.000 de euro/kilogram.

“Am adus bulbii din Belgia, eu sunt de acolo, am venit în judeţul Caraş-Severin în urmă cu doisprezece ani, sunt însurat acolo. Procesul de plantare a trebuit adaptat la clima din România, noi am găsit variante, iar acum bulbii de şofran sunt adaptaţi. Este foarte greu să cultivi şofran în România, pentru că nu putem să folosim ierbicid, pesticid şi nici îngrăşământ chimic. Asta este cea mai mare dificultate în cultura de şofran şi totul se face manual, pentru a fi un produs biologic. Asta necesită multă muncă fizică”, a declarat Vincent de Busson, pentru Mediafax.

Acesta și-a propus ca în viitor să își extindă suprafața cultivată. „Aurul roșu”, cum mai este numit șofranul, cultivat în judeţul Caraş-Severin ajunge, în principal, în Belgia, dar şi la unele restaurante de lux din România.

“Vând şofranul în străinătate, pe piaţa din România suntem la început, este foarte puţin cunoscut şofranul şi cred că este important de transmis cum se foloseşte şi la ce se foloseşte şofranul. În Belgia am vândut şofranul, am cunoştinţe acolo, şi colaborăm cu un restaurant din Bucureşti, care cumpără şofran de la mine. În România eu nu ştiu să fie un producător mare de şofran, adică care să cultive cel puţin jumătate de hectar”, spune Vincent de Busson.

Kilogramul de șofran poate ajunge la 30.000 de euro, dar asta depinde de calitatea acestuia.

“Preţul variază în funcţie de calitate şi de cantitate. Sunt patru categorii de calitate pentru şofran. Calitatea variază de la an la an, în funcţie de soare, de vreme, de ploi. Cel mai mic preţ este de 5.000 euro la kilogram, cel mai mare este de 30.000 de euro la kilogram. Poţi să începi cu 500 de metri pătraţi, cu 2.000 de metri pătraţi, cu un hectar pe care să cultivi şofran. După patru ani, cine a făcut investiţii, foloseşte bulbii plantaţi iniţial pentru a mări suprafaţa. Investiţia minimă este de 4.000 – 5.000 de euro”, explică belgianul.

sursa foto: paginadeagricultura.ro

Lasa un comentariu