Prima pagina

Comisia Europeană (CE) prognozează economia României: creştere cu 3,8% în acest an şi cu 3,6% în 2020

Publicat de Grigore Bogdan
Comisia Europeană (CE) a anunţat, joi, că economia României va creşte în acest an cu 3,8%, spre deosebire de anul trecut, la fel ca în prognoza de toamnă, iar anul viitor va creste doar cu 3,6% faţă de acest an.

Comisia mai susţine că economia României a crescut cu 4% anul trecut, nu cu 3,6%, aşa cum aprecia în prognoza de toamnă. De asemenea, CE a anunţat o prognoză de inflaţie în scădere: la 3,3% pentru finele acestui an, de la 3,5% anterior, la 3,1% pentru finele anului viitor, de la 3,3% anterior.

Comisia anticipeaza că economia europeană va creşte pentru al şaptelea an consecutiv în 2019, previziunile de expansiune vizând toate statele membre, iar ritmul global de creştere va fi moderat în comparaţie cu nivelurile ridicate din ultimii ani, iar viitorul este marcat de un grad ridicat de incertitudine.

„Boom-ul economic care a început în România în anul 2017 s-a temperat în 2018. Creşterea reală a Produsului Intern Brut s-a redus de la 7% în 2017 la un nivel estimat la 4% în 2018. Ritmul mai lent de creştere se datorează consumului privat, pe măsură ce efectele reducerilor de taxe implementate în 2017 s-au risipit, iar inflaţia a afectat mai mult veniturile disponibile”, susţine Executivul comunitar.

„Activitatea economică a scăzut în intensitate în al doilea semestru al anului trecut, creşterea comerţului mondial a încetinit, incertitudinile au subminat încrederea, iar producţia din unele state membre a fost afectată de factori interni temporari, precum perturbările legate de producţia automobilelor, tensiunile sociale şi incertitudinile legale de politica bugetară. Drept rezultat, creşterea produsului intern brut (PIB), atât în zona euro, cât şi în UE a scăzut de la 2,4% în 2017 la 1,9% în 2018 (previziunile din toamnă: 2,1 % pentru UE28 şi zona euro). Dinamica economică de la începutul acestui an a fost modestă, deşi indicatorii de bază sunt în continuare solizi. Creşterea economică va continua, dar va fi mai moderată. Economia europeană mai beneficiază încă de pe urma îmbunătăţirii condiţiilor de pe piaţa muncii, a condiţiilor favorabile de finanţare şi a unei orientări bugetare uşor expansioniste”, scrie într-un comunicat de presă transmis de CE.

Lasa un comentariu