Justitie Prima pagina Societate

Comisia Iordache, undă verde pentru Statutul magistraților

Publicat de A P
Comisia parlamentară specială pentru legile justiţiei a dat, luni seara, undă verde raportului la Legea 303/2004 privind Statutul magistraţilor care va intra, cel mai probabil, marţi în dezbaterea Senatului, cameră decizională în acest sens. Au votat în „pentru” 12 parlamentari, 6 împotrivă şi unul s-a abţinut, scrie Agerpres.

Parlamentarii au adus o serie de modificări formei proiectului adoptat de Camera Deputaţilor.

Printre aceste modificări se află un amendament conform căruia preşedintele României „poate refuza, motivat, o singură dată, numirea în funcţiile de conducere prevăzute la la alin) 1, – şefii de parchete -, aducând la cunoştinţa publicului motivele refuzului” în condiţiile în care forma în vigoare nu prevede de câte ori poate şeful statului refuza o propunere pentru şefii de parchete.

Este vorba despre procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul general al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorii şefi de secţie ai acestor parchete, precum şi procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi adjuncţii. Amendamentul aparţine PSD-ALDE.

Comisia a mai adoptat un amendament al PSD prin care s-a eliminat proba scrisă de la promovarea în funcţia de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Potrivit noilor reglementări, proba pe care candidatul o va susţine în faţa Secţiei de judecători a CSM este un interviu.

CITEȘTE ȘI:

Rareş Bogdan, AVERTISMENT DEVASTATOR: “Luaţi aminte la ce spun PROCURORII”

Lasa un comentariu