Politică Prima pagina

Corneliu Olar, proiect legislativ care va obliga companiile de îmbuteliere a apei să scrie pe etichete concentraţia de nitraţi şi nitriţi

Publicat de Grigore Bogdan
Deputatul PNL Corneliu Olar a depus, în procedură de urgenţă, un proiect de lege care va obliga companiile de îmbuteliere a apei să înscrie pe etichetele sticlelor concentraţia de nitraţi şi nitriţi, exprimaţi în miligrame per litru, informează Mediafax.

„Punerea în consum a apei potabile îmbuteliate în sticle sau în alte recipiente se face cu respectarea prevederilor privind ambalarea şi etichetarea produselor alimentare, cu obligaţia înscrierii pe etichetă a conţinutului de nitraţi şi nitriţi, exprimaţi în mg/l”, prevede modificarea adusă articolului 12 de proiectul legislativ.

Iniţiatorul proiectului precizează că valoarea stabilită de Uniunea Europeană pentru nitraţi este de 50 mg/l, iar de nitriţi de 0.5 mg/l pentru apă potabilă.

„În ultima perioadă, specialiştii din domeniu au tras semnalul de alarmă, precizând că apele îmbuteliate de pe piaţă (fie că este vorba de apă plată, fie că este vorba de apă carbogazoasă) conţin nitraţi şi nitriţi, compuşi chimici extrem de toxici. La nivelul UE valoarea stabilită a -pragului- pentru nitraţi este de 50 mg/ l, iar de nitriţi de 0.5 mg/l pentru apă potabilă şi 0.1 mg/l pentru apa naturală minerală. România a preluat -pragul-impus de UE şi aşa a ajuns nivelul conţinutului real de nitraţi să fie de 20-22 mg/l, limită considerată de specialişti prea mare, în special pentru copii”,arată liberalul în expunerea de motive a proiectului legislativ.

sursa foto: https://m.realitatea.net

Lasa un comentariu