Opinii Prima pagina

Cristoiu, despre moțiunea de cenzură, reconfirmarea PSD-ului și înfrângerea opoziției: „Pentru PSD a fost momentul de care avea nevoie pentru a dovedi că deține majoritatea”

Publicat de Grigore Bogdan
Ion Cristoiu a subliniat pe blogul personal consecințele căderii moțiunii de cenzură depusă de opoziție. Inițial, jurnalistul considera că moțiunea de cenzură este un plan bine pus la punct de opoziție și președintele Klaus Iohannis, insă caderea aesteia n-a facut altceva decat sa intareasca si mai mult imaginea PSD-ului, evidentiindu-i majoritatea politica.

”În realitate și Ludovic Orban știe, cum știe chiar și un guguștiuc într-ale politicii, cum știu și puradeii de la USR, intrați în Parlament ca într-un supermarket de jucării, că nici un parlamentar, nici măcar unul de infantilismul celor de la USR, nu votează împotriva propriului partid dat gata de narațiunile despre interesul național și despre patriotism.

Eram convins, eu cel puțin, obișnuit să iau în serios politicienii, inclusiv pe cei din Opoziție, că dincolo de retorica asta mediatică, se ascundeau rezultatele unor negocieri în urma cărora parlamentari PSD votau pentru Moțiunea de cenzură. Mă îmboldea la asta și imaginea creată de presa de casă a lui Klaus Iohannis, a unui PSD care a pierdut majoritatea în Parlament din cauza lui Liviu Dragnea.

Cum să-mi imaginez eu că liderii Opoziției au depus Moțiunea conștienți că va fi un eșec?

O întrebare firească dacă mă gîndesc că Moțiunea de cenzură a fost depusă de Opoziție la ordinele lui Klaus Iohannis.

Pe 12 noiembrie 2018 președintele dădea semnalul răsturnării Guvernului Dăncilă:

„Necesitatea politică este înlocuirea acestui accident al democraţiei romaneşti care este Guvernul Dragnea-Dăncilă”.

Imediat PNL și USR, partide de casă ale Cotrocenilor, s-au executat depunînd Moțiune de cenzură. La un moment dat, dîndu-și seama de eșecul fatal, liderii Opoziție s-au gîndit să dea înapoi. Klaus Iohannis a intervenit imediat:

„Moţiunea de cenzură este principalul instrument al Opoziţiei în Parlament. Ar fi chiar ciudat să renunţe la acest instrument. Au dreptul o dată pe sesiune să facă moţiune de cenzură şi o vor face. Este un test important şi pentru Opoziţie, şi pentru Putere.”

Acest ordin e dat pe 14 decembrie 2018. Pe 19 decembrie 2018, Klaus Iohannis reiterează pledoaria pentru Moțiunea de cenzură ajungînd să susțină că ea va fi un succes :

„Eu le doresc mult succes şi cred că au şanse bune de reuşită”.

Păi dacă însuși Președintele, presupus a fi cel mai informat om din Romania, pariază pe succesul Moțiunii, cum să nu cred eu într-un Plan minuțios al Opoziției, într-o serie de fapte bazate pe convingerea că Moțiunea va trece.

Moțiunea n-a trecut.

Pentru PSD a fost momentul de care avea nevoie pentru a dovedi că deține majoritatea. De aceea nu greșim afirmînd că, de fapt, Moțiunea de cenzură a fost depusă de PSD pentru a dovedi că zvonurile despre pierderea majorității parlamentare sunt simple născociri.

Unde am greșit eu prin convingerea că Moțiunea de cenzură ascundea un Plan bine pus la punct de răsturnare a Guvernului?

Am confundat România cu o țară normală.”, scrie Ion Cristoiu, pe blog.

Lasa un comentariu