Societate Stiinta & Cultura Turism

A ULUIT cei mai scrupuloși turiști din lume cu felul în care le-a arătat Oradea

Interviurile Infopinia

„Răsfoind” la întâmplare jurnale de tot felul, din toată lumea asta, ești din ce în ce mai des uluit de români care atrag valuri de simpatie, fie cu îndemânarea lor, fie prin unicitate, în tot cazul prin performanțe mari într-o diversitate de arii.

În ultimele 2 zile, i-am întâlnit, de pildă, pe busker-ul de pe străzile Londrei, cu saxofonul lui, care a aflat că unul dintre cei mai tari realizatori britanici de televiziune a pus în funcțiune un întreg mecanism ca să-l aducă în studiourile ITV și pe fotograful care a transformat peste noapte Oradea, cu cîteva fotografii dintr-o dimineață deosebit de cețoasă, într-unul din cele mai râvnite locuri de vizitat ale lumii.
Adam Freundlich, chirurg stomatolog și campion la polo cu CSM Digi Oradea, face fotografii, de vreo 5 ani și are deja notorietate în online. Așa a fost descoperit de un editor de la Lonely Planet, cea mai tare platformă de ghiduri de turism din lume. Lonely Planet este proprietatea miliardarului american Brad Kelley, care a cumpărat-o acum 4 ani, cu 77 milioane de dolari, de la BBC Worldwide. Prin 2008, Lonely Planet fusese evaluată cu 250 de milioane de dolari. Maeve Heslin este autorul articolului care a apărut acum 3 zile, în Lonely Planet, despre Oradea în ceață fotografiată de Adam Freundlich. Și din scriitură îl simți cât este de entuziasmat de ceea ce a văzut: „Ceața creează un fenomen natural uimitor și destul de rar, mai ales in zonele urbane”, comentează Heslin. „Desigur, există o mulțime de tipuri de ceață, de la ceață plictisitoare, gri, până la aceea joasă, care acoperă orașul”.
Fotografiile sunt fantastice. Așa încît l-am căutat pe Adam Freundlich, am răsfoit albumele lui și ni s-au deschis universuri inimaginabile despre care Adam mărturisește celor de la Lonely Planet: „Oradea e un oraș din vestul României, un spațiu cultural foarte bogat. În 2012, a fost inclus într-un circuit al orașelor turistice din Europa ca un centru predominat de art nouveau. Împrejurimile sunt cunoscute pentru izvoarele termale, cele mai bune locații pentru spa-uri și parcuri acvatice. Vă recomand să vizitați Centrul Vechi al orașului, denumit Piața Unirii, cu o arhitectura uimitoare și Dealul Ciuperca, pentru cea mai bună panoramă asupra orașului”.

Infopinia: Adam, cum te-a reperat Lonely Planet și cam ce fel de mesaje ați schimbat?
Adam Freundlich: Le-au găsit prin intermediul unui site unde am publicat eu acele fotografii, după care am fost contactat prin email de un editor la site-ului Lonely Planet pentru un interviu legat de fotografii.

Infopinia: Poate să fie vreo legătură între cum îți priveai, de sub apă, adversarii în timpul meciurilor și ceața pe care ai căutat-o peste Oradea?
A.F.: Nu am privit polo-ul nicodată ca pe o artă sau cel puțin asemănător unei arte. Polo-ul este sportul unde în perioada copilăriei te simți adult din cauza muncii (antrenamentelor) pe care trebuie să o depui iar ca adult te simți ca un copil din pricina jocului sportiv pe care între timp ai ajuns să îl iubești și să-l stăpânești.
Fotografia pentru mine este doar o pasiune, o activitate periodică care mă relaxează în timp ce sportul profesionist a fost o ocupație cvasi full time din care 80% muncă 20% satisfacție.

Infopinia: Ai participat sau ai intenția să participi la concursuri de fotografie ale marilor companii? Poate Sony, poate alt concurs…
A.F.: Nu prea am participat până acum dar viitorul rămâne deschis și pentru așa ceva, mai ales că fotografiile mele devin din ce în ce mai apreciate în mediul on-line.

Infopinia: Va fi România în cărti, în polo, la Tokyo?
A.F.: După cum văd eu situația actuală a polo-ului românesc, ar fi o performanță ca echipa masculină să participe la JO de la Tokyo. De câțiva ani există un schimb de generații care se prelungește mai mult decât era de așteptat iar acest fapt dăunează rezultatelor pe termen scurt. Totuși am încredere că baieții vor face tot posibilul să repete performanța de la Edmonton, din 2012, când au reușit o calificare istorică la JO de la Londra.

Lasa un comentariu