Politica de protejare a mediului a devenit tot mai importanta in ultimii ani ca urmare a nivelului de poluare, care a atins noi cote alarmante, apele si padurile fiind sufocate de deseuri produse de oameni, in special peturi si plastic.
Drept urmare, companiile care produc deseuri si afacerile din sectorul Horeca sunt unele dintre cele vizate in ceea ce priveste aplicarea metodelor si tehnicilor ecologice si de protejare a mediului inconjurator, in special colectarea selectiva.
Care sunt afacerile in care sunt produse cele mai multe deseuri?
Producatorii de bauturi si produse alimentare sunt unii dintre cei care produc cele mai multe deseuri de plastic si PET-uri la nivel mondial. La nivel national, cei care sunt cei mai preocupati de colectarea selectiva sunt antreprenorii din sectorul Horeca, mai ales restaurantele.
In restaurante sunt produse atat deseuri menajere, cat si deseuri reciclabile, motiv pentru care au nevoie de solutii care sa ajute la o mai eficienta depozitare si reciclare. In acest caz pot fi folosite perforatoare PET, care au rolul de a deforma si chiar distruge sticlele din plastic.
Cum functioneaza perforatoarele de PET-uri?
Perforatorul de PET-uri este un dispozitiv care face posibila perforarea sticlelor de plastic, goale sau pline, inainte de a le balota. Perforatorul sticlei este sub forma a doi cilindri rotativi, ambii echipati cu lame. Sticlele de plastic sunt ghidate intre cei doi cilindri ale caror lame le perforeaz pe masura ce trec.
Utilizarea unui perforator pentru sticle de plastic are mai multe avantaje. In primul rand, face posibila eliminarea lichidelor reziduale din sticle sau golirea sticlelor pline. Apoi, sticlele odata perforate, au o suprafata mai putin neteda ceea ce reprezinta un avantaj pentru soliditatea baloturilor, deoarece acestea se tin mai bine impreun.
De asemenea, strapungerea sticlelor face posibila, in timpul compactarii in baloturi, sa se limiteze pe cat posibil prezenta bulelor de aer sau a lichidului in balot, care sunt ele insele o sursa de fragilitate.
Altfel spus, PET-urile sunt mai usor de depozitat daca sunt compactate sub forma unor baloturi, ocupand totodata mai putin spatiu si fiind mai usor de manevrat si transportat.