Finante & Afaceri Politică Prima pagina

Dăncilă, despre adoptarea proiectului de buget pentru anul 2019: „Am avut în vedere susținerea a trei piloni principali: sănătatea, educația și investițiile publice”

Publicat de Grigore Bogdan
Premierul Viorica Dăncilă a declarat, vineri, ca se adopta proiectul de buget pentru anul 2019, urmarindu-se susținerea a trei piloni principali: sănătatea, educația și investițiile publice.

„Astăzi adoptăm proiectul de buget pentru anul 2019. Proiectul a fost intens dezbătut și în constituirea lui am avut în vedere susținerea a trei piloni principali: sănătatea, educația și investițiile publice. De asemenea, am luat în calcul alocări bugetare care vor onora obligațiile asumate de România în fața partenerilor externi, cum ar fi 2% din PIB pentru Apărare, ceea ce asigură respectarea angajamentelor asumate de România în relația cu partenerii NATO și sumele necesare organizării acțiunilor președinției României la Consiliul UE. De asemenea, Ministerul Fondurilor Europene are un buget record de 2,3 miliarde de lei, din care 2,09 miliarde credite bugetare alocate proiectelor europene. Pentru prima dată valoarea produsului intern brut va depăși suma de 1000 miliarde de lei, încă o confirmare a măsurilor bune de stimulare economică.
Deficitul bugetar se va păstra la 2,55 din PIB”.

„Îi solicit dlui preşedinte să abandoneze jocurile politice. Românii sunt mult mai importanţi decât o campanie electorală sau jocurile politice. Conflictul pe care îl aduce preşedintele nu aduce nimic bun pentru România şi pentru români. Guvernul trebuie lăsat să lucreze”, a mai afirmat premierul.

„Asigurăm finanțarea majorării pensiilor și a salariilor, plata drepturilor și a indemnizațiilor sociale și susținerea politicilor de stimulare economică, măsuri asumate prin programul de guvernare. Continuăm creșterea punctului de pensie cu 15% începând cu 1 septembrie 2019, de la 1100 lei la 1265 lei, și a pensiei minime cu 10%, de la 640 lei la 704 lei. Asigurăm majorarea salariului minim garantat în plată în mod diferențiat. La 2080 lei, față de 1900 lei anul trecut, la 2350 lei pentru persoanele cu studii superioare și minimum un an vechime, la 3000 de lei pentru persoanele angajate în sectorul firmelor cu minimum 80% cifra de afaceri în sectorul construcțiilor. Sănătatea e o prioritate 0 pentru noi. Anul acesta, finanțarea e cu 6,1 miliarde mai mare decât sumele cheltuite anul trecut, pentru ca după majorările salariale din 2018 se impune și creșterea investițiilor în unitățiile sanitare. Deci ne preocupăm nu numai de creșterea veniturilor în Sănătate, dar vrem și investiții în unitățiile sanitare”.

Lasa un comentariu