Prima pagina Turism

De ce să mergi în vacanță în Albania

Publicat de Diana F
În urmă cu 10-15 ani, Albania practic nu exista pe harta turistică a Europei. Începând cu 2007 asistăm la o creştere spectaculoasă pe segmentul de incoming: în 7 ani (2007-2014) s-a triplat numărul de înnoptări ale turiştilor străini, ajungând la peste 3,3 milioane în 2014. Şi acest număr urcă an de an.

Corali Holidays, unul dintre principalii touroperatori specializaţi pe transport cu autocarul din România, a inclus încă din 2009 câteva puncte de interes turistic din Albania într-un circuit numit “Expediţie în Balcanii de Vest”, care a punctat mai multe giuvaeruri neşlefuite din zona Balcanilor. În toamna anului 2016, Corali a derulat primul program având ca destinaţie principală Albania – un sejur în Durres combinat cu vizitarea altor locuri din apropiere şi de pe traseul prin Macedonia vecină (Ohrid şi Skopje).

“Feedback-ul programului nostru de anul trecut a fost extraordinar. Motiv pentru care îl repetăm şi în acest an. Pentru plecarea din septembrie 2017, tarifele pachetelor încă disponibile pleacă de la 229 euro/pers. pentru 5 nopţi cazare cu demipensiune hotel 3*, transport autocar, ghid, vizitele din program plus o excursie opţională gratuită”, subliniază Dumitru Luca, director general Corali Holidays.

Atracţiile principale ale Albaniei se încadrează îndeosebi pe zona turismului estival şi cultural: există 3 zone de litoral dintre care două deja binecunoscute în mai multe ţări europene (Durres şi Saranda) pentru plajele întinse de nisip şi raportul excelent calitate/preţ. Albania are două oraşe medievale – Gjirokaster şi Berat şi unul antic – Butrint – toate 3 făcând parte din patrimoniul UNESCO. Există de asemenea peisaje care-ţi taie răsuflarea, oportunităţi de shopping ieftin, gastronomie, tradiţii.

Potrivit consultanţilor Corali Holidays, Albania nu seamănă practic cu nicio altă destinaţie. Oficial e o ţară musulmană, însă rareori vezi o femeie acoperită iar moscheile nu sunt mai multe decât bisericile creştine. Nu există niciun fel de restricţii pentru vreun gen de alimente ori băuturi. Combinaţia de munte şi mare se găseşte în toată zona balcanică, însa aici ai sentimentul că natura e nealterată şi respectată.

Oamenii sunt extraordinar de ospitalieri. Ca şi destinaţie nou intrată în circuitul turistic, e încă ferită de influenţele nefaste ale turismului excesiv, ceea ce creează un plus de intimitate şi de linişte, chiar şi în vârf de sezon.

“Putem spune că practic nu există bază materială veche. Puţinele hoteluri construite înainte de 1990 se mai găsesc doar în oraşele principale. Peste 80% dintre hoteluri au vechime sub 10 ani. Din păcate însă în multe locuri se construieşte haotic, nu există suficiente spaţii verzi între clădiri iar infrastructura locală este uneori depăşită şi cedează. Am călătorit deja de vreo zece ori în această ţară, cam peste tot. Nu am avut nicio clipă vreun sentiment de nesiguranţă, nici eu şi nici turiştii mei. Nici vorbă de ameninţări teroriste, de imigranţi sau de jafuri. În hoteluri, restaurante şi în zonele de interes turistic se vorbeşte cel putin engleza şi italiana. Acolo unde nu am reuşit să comunicăm în nicio limbă de circulaţie, localnicii au reuşit să se facă înţeleşi prin gesturi şi amabilitate”, precizează Dumitru Luca.

Din păcate, principalul obstacol în creşterea traficului turistic către Albania constă în infrastructura rutieră încă deficientă pe alocuri. Distanţa Bucuresti – Durres este de mai puţin de 1000 km pe ruta uzuală (Ruse – Sofia – Skopje – Ohrid – Elbasan), însă calitatea precară a drumurilor pe mai multe porţiuni din Bulgaria şi îndeosebi Macedonia, precum şi trecerea prin mai multe controale de frontieră fac aproape imposibilă parcurgerea ei într-o zi-lumină. Acesta este unul din motivele pentru care Corali a optat pentru un traseu de noapte în cazul programelor proprii. Avem şi două veşti bune: pe ultima porţiune a drumului către Ohrid e în stare avansată construcţia unei noi autostrăzi, iar în Albania drumurile nu sunt nicidecum atât de deficitare cum se mai vorbeşte uneori. Porţiunile lente se datorează exclusiv reliefului. Există şi un traseu mai scurt şi mai rapid – prin Pristina; însă în acest caz e nevoie de paşaport (numai pentru Kosovo) şi de o altă asigurare pentru autoturism.

Durres e aproape de aeroportul internaţional Tirana, însă zboruri directe din România nu există iar legăturile sunt modeste şi scumpe. Calitatea serviciilor creşte evident, atât pe seama interesului acordat de hotelieri, cât şi pe seama înnoirii continue a bazei materiale. Cele mai multe hoteluri sunt clasificate la 3 stele, însă exista un număr semnificativ de hoteluri de 4 stele şi, deocamdată, încă puţine de 5 stele. Sistemul all inclusive – perceput în multe ţări ca destructiv pentru fenomenul turistic – este foarte puţin prezent pe litoralul albanez.

Comunicarea funcţionează foarte bine. Semnalizarea rutieră nu diferă de cea din alte ţări europene; există numeroase restricţii de viteză care par sâcâitoare uneori, dar în general justificate. Poliţia rutieră este destul de prezentă pe şosele, cu rolul de a-i disciplina pe localnicii care conduc impulsiv.

Cei mai mulţi turişti străini vin din Italia, datorită distantei scurte şi a tarifelor mult mai mici decât în ţara lor. Urmează ţările ex-iugoslave şi Europa centrală. O pondere semnificativă a hotelurilor de pe litoralul albanez funcţionează 8-9 luni pe ani, prelungind astfel sezonul şi creând premisele turismului social.

Citește și:

EXCLUSIV Varujan Vosganian: ”Revoluția a însemnat pentru mine întâlnirea cu moartea”

Lasa un comentariu