Externe Prima pagina

Dezacord al UE în privinţa atacului în Siria

Publicat de Grigore Bogdan
Nu toate statele Uniunii Europene au fost de acord cu atacul SUA, Marii Britanii și Franței în Siria. De aceea, şeful diplomaţiei franceze Jean-Yves le Drian va încerca stabilirea unui numitor comun în cursul unei reuniuni cu omologii săi, astăzi, la Luxemburg, relatează AFP, citată de Agerpres.

Trebuie ca Uniunea Europeană să rămână unită. Trebuie să se evite ca fiecare ţară să urmeze o politică autonomă faţă de Moscova. Acest lucru este important pentru ca UE să existe”, a declarat un oficial european sub rezerva anonimatului.

Toţi au făcut aceeaşi constatare. Toată lumea a avut aceeaşi citire a faptelor, dar nu toată lumea a răspuns în acelaşi mod”, a subliniat o sursă diplomatică europeană.

Germania şi Franţa, una dintre cele trei ţări care au participat la bombardarea Siriei, susţin intensificarea presiunii asupra Rusiei, respectiv promovarea unui proces politic în această tară, care să permită o ieşire din criză.

Nu se poate continua aşa. Trebuie să intensificăm presiunea asupra Rusiei pentru a o determina să-şi schimbe atitudinea. Aceasta este o condiţie sine qua non pentru soluţionarea conflictului sirian”, a apreciat şeful diplomaţiei germane Heiko Maas.

Acum trebuie să sperăm că Rusia înţelege că după riposta militară (…), trebuie să ne unim eforturile pentru a promova un proces politic în Siria, care să permită o ieşire din criză. Franţa este disponibilă pentru realizarea acestui lucru”, a declarat duminică şeful diplomaţiei franceze, Jean-Yves Le Drian.

Lasa un comentariu